Un tanar disident anti-comunist, incerca in zadar la 4 iunie 1989 sa opreasca coloana de tancuri trimisa de conducerea comunista de la Beijing impotriva miilor de studenti din Piata Tian an Men, care cereau democratizarea Chinei. Manifestatia a inceput la mijlocul lunii mai, cand studentii chinezi s-au adunat in Piata Tien an Men in urma decesului liderului Partidului liberal, Hu Yaobang.

La scurt timp, studentii au inceput sa scandeze lozinci anti-comuniste si au cerut democratizarea Chinei. Fara nici un raspuns favorabil de la autoritatile comuniste conduse de Deng Xiaoping, studentii din Piata Tien an Men au intrat in greva foamei, la 13 mai. O saptamana mai tarziu, conducerea comunista a Chinei impunea legea martiala in Beijing.

Masacrul a inceput la 4 iunie, cand liderul comunist chinez Deng Xiaoping a ordonat fortelor armate sa elibereze Piata. Tancurile s-au indreptat imediat catre Tien an Men, si au intrat in plin in multimea tinerilor protestatari. Miile de studenti chinezi au fost imprastiati, iar pe strazile adiacente Pietei sute de civili neinarmati au fost ucisi de fortele armate trimise de Puterea comunista.

Ieri, la 15 ani de la masacrul din Tien an Men, autoritatile chineze au securizat perimetrul Pietei si au interzis orice comemorare a evenimentelor sangeroase din 4 iunie 1989. Singura initiativa de comemorare din zona are loc la Hong Kong, unde sunt asteptati 60.000 de demonstranti. De asemenea, comunitatile chineze de pe mapamond si-au programat propriile actiuni de comemorare.