Romania, ca resursa in domeniul IT&C, are un atuu foarte mare in contextul integrarii in Uniunea Europeana, in ultimii ani acest domeniu reusind sa ajunga la o valoare de piata de cinci la suta din PIB, a declarat Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, informeaza Rompres.

"In Romania exista un dezechilibru intre ceea ce inseamna Romania ca resursa in domeniul IT&C si ce inseamna ca piata. Tara noastra este mai mult o resursa in acest domeniu. Producem mai mult in IT&C decat suporta consumul intern", a sustinut Pambuccian.

El a subliniat, de asemenea, faptul ca in domeniul comunicatiilor, Romania este probabil tara cea mai avansata din Europa din punct de vedere tehnologic, datorita politicii de neutralitate tehnologica.

"In prezent, in tara noastra exista o diversitate foarte mare si avem dezvoltatori de tehnologie foarte buni, ceea ce face ca aceste tehnologii sa fie ieftine.

Piata de business, din pacate, este foarte scazuta si foarte putine companii utilizeaza in chip fericit tehnologia", a spus Pambuccian, precizand ca foarte multe companii au cheltuit sume impresionante pe hard-uri sau au cumparat programe foarte scumpe, care insa nu erau adaptate cerintelor lor.

De asemenea, Pambuccian a apreciat ca apelul la integratori se face foarte rar, iar cel la consultanta in domeniu, si mai rar, deoarece fiecare companie are un centru de calcul, si astfel ajunge sa cheltuiasca foarte multi bani inutil.

Varujan Pambuccian a exemplificat cateva povesti de succes in acest sens, printre acestea numarandu-se cea a grupului Rompetrol, care si-a redus foarte mult costurile operationale folosind tehnologia informatiei, iar costurile cu consumabilele au fost practic eliminate.

"Exista insa si exemple nefericite, companii care cheltuiesc sume imense pe hard, directori ca au o imensitate de calculator pe masa si il folosesc doar pentru a scrie anumite documente in Word sau pentru a trimite e-mailuri", a spus Pambuccian, insistand pe importanta apelarii la o serie de firme de consultanta in domeniu.