Unul din cele mai interesante si mai rare fenomene astronomice va avea loc peste doar doua zile. Mai exact, marti, 8 iunie, dupa exact 122 de ani, planeta Venus se va afla pe o axa imaginara fix intre Ter-ra si Soare.

Fenomenul este cu atat mai interesant cu cat astrologii spun ca vor exista implicatii la nivel personal sau socio-politic: barbatii pot cuceri mai usor femeile, iar in politica - in speta, alegerile locale - se pare ca vom avea parte de surprize uriase. Din punct de vedere astronomic, la 8 iunie 2004, planeta Venus se va afla pe o axa imaginara fix intre Pamant si Soare.

Fenomenul de tranzit se va vedea ca un disc negru cu inel luminos pe margine, suprapus pe astrul solar. Acest tip de "minieclipsa" este destul de rar - ultimul tranzit al planetei Venus a avut loc in 1882 - si are mereu o "dublura", in sensul ca se repeta la cativa ani: acelasi lucru se va intampla asadar la 6 iunie 2012, dupa care Venus va mai trage "o dubla" peste 150 de ani.

"Maxima vizibilitate a fenomenului va descrie pe Pamant un "V", cu varful in Madagascar si laturile in Europa de Vest si Asia. Tranzitul lui Venus se va vedea destul de bine si din Romania, daca nu va fi innorat", ne-a spus Harald Alexandrescu (foto), coordonatorul Observatorului "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti. Venus este cel mai apropiat corp ceresc de Pamant, cu exceptia Lunii.

Asadar, singurele corpuri ceresti care se pot interpune intre Pamant si Soare sunt doar Mercur, Venus si Luna, insa doar in cazul Lunii are o loc o eclipsa de Soare. Venus este cea de a doua planeta in ordinea apropierii de Soare (la o distanta de 108 milioane de kilometri) si face un tur complet in jurul Soarelui in 225 de zile.

Numita dupa zeita romana a dragostei si frumusetii, Venus este unul din cele mai spectaculoase corpuri ceresti. Vazuta de pe Pamant, planeta Venus poate depasi ca stralucire orice corp ceresc, cu exceptia Soarelui si a Lunii. Cand atinge cea mai mare stralucire, poate fi vazuta chiar si ziua.

Nu poseda camp magnetic propriu si nici magnetosfera, cum au planetele "masculine", ca Marte, Jupiter sau Saturn. Ea are insa o ionosfera densa si un comportament pasiv, reflectand si modificand plasma de vant solar cu care intra in contact. Potrivit specialistilor in folclor, interpunerea planetei Venus intre Terra si Soare poate genera o serie de manifestari aparent inexplicabile.

Unele hormonale, altele de comportament. Primele vizate sunt femeile. Se spune ca in aceasta perioada, cu o zi inainte si doua dupa, ele devin mult mai romantice, sunt mai sensibile la gesturi de tandrete si cadouri primite din partea barbatilor si accepta sa cada mult mai usor prada asa-ziselor placeri trupesti.

"Basme vechi atribuie Luceafarului capacitatea de a se metamorfoza in stea si in ploaie pentru a cobori in odaia fetei de imparat.

Eminescu insusi il plaseaza intr-o relatie speciala cu erotismul, care nu e deloc strain de mitul Zburatorului din folclorul romanesc, fiinta supranaturala care ia infatisarea unui tanar frumos de care se indragostesc tinerele fete", explica Rodica Zane, conferentiar doctor la Catedra de Etnologie si Folclor a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti.