Romanii sunt mari consumatori de carbohidrati. Cartofii, painea, pastele fainoase si zaharul sunt un real pericol mai ales pentru persoanele supraponderale, care au hipertensiune sau sufera de cardiopatie ischemica. Europenii au inceput sa inlocuiasca aceste produse cu diete mai sanatoase.

in prezent, un sfert din companiile de alimentatie occidentale s-au conformat solicitarilor populatiei si au inceput sa produca alimente cu aport scazut de carbohidrati.

Schimbarea preferintelor alimentare s-a facut deja simtita in Marea Britanie si in SUA, unde numarul persoanelor supraponderale este foarte mare. Se estimeaza ca trei milioane de cetateni britanici, adica 5% din populatia Regatului Unit, au renuntat la zahar, paste fainoase sau cartofi, consumind diete speciale, fara carbohidrati.

Ca urmare, in urmatorii trei ani, vinzarile acestor produse ar putea creste la 100 de miliarde de euro. Romanii, in schimb, nu au nici timp, nici bani sa treaca la diete.

''Medicii le recomanda persoanelor supraponderale sau care au cardiopatie ischemica sa limiteze consumul de carbohidrati. Cum sint, de exemplu, painea alba si orezul, zaharul, bauturile racoritoare si dulciurile cu zahar".