Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) ar putea deveni actionarii majoritari ai celei mai mari institutii bancare din Romania, Banca Comerciala Romana (BCR).

Acest lucru se datoreaza in primul rand incheierii primei parti a procesului de privatizare prin care celor doua institutii le revin 25% plus doua actiuni din capitalul bancii, iar in al doilea rand consta in faptul ca de saptamana viitoare vor incepe discutiile privind vanzarea a inca 25% din capital care este detinut de statul roman.

Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a anuntat ca procesul de privatizare va continua tot cu BERD si IFC deoarece obiectivul final al strategiei de privatizare este transferul a cel putin 51% din actiuni catre un investitor strategic.

„Am stabilit cu presedintele BERD, Jean Lemierre, sa incepem, cat mai repede dupa incheierea primei etape de privatizare, discutiile pentru vanzarea unui pachet suplimentar de 25%. Sper ca, pana la sfarsitul anului, si aceasta operatiune sa fie incheiata“, a declarat Tanasescu, citat de Mediafax.

Tranzactia cu BERD si IFC, convenita in toamna anului trecut, a fost finalizata, vineri, dupa ce cumparatorii au platit 222 de milioane de dolari pentru participatia preluata. Astfel, capitalul bancii a devenit majoritar privat, in conditiile in care statul mai detine un pachet de 44,88%.

Participatia va scadea, peste cateva zile, pana la 36,88%, dupa finalizarea transferului a 8% din actiuni catre salariatii bancii si pensionarii cu ultimul loc de munca la BCR. Ceilalti actionari ai BCR sunt SIF Oltenia cu 6,11% si patru SIF, cu cate 6% din capitalul social. BCR are active de circa 4,7 miliarde de euro, fiind cea mai importanta institutie bancara din Romania.