America si comunitatea politica internationala se afla de ieri in doliu, dupa moartea unuia dintre personajele-cheie ale prabusirii Cortinei de Fier in Europa si ale sfarsitului razboiului rece. Fostul presedinte al SUA Ronald Reagan a fost rapus, sambata, de pneumonie, la varsta de 93 de ani, dupa o indelungata lupta cu maladia Alzheimer.

La zece ani dupa ce a anuntat public ca sufera de aceasta boala, Reagan a trecut in nefiinta la domiciliul sau din Los Angeles, sub privirile sotiei sale Nancy, cea care l-a ingrijit neincetat pe parcursul ultimilor ani. „Apreciem rugaciunile tuturor, in ultimii ani“, a declarat Nancy, in raspuns la valul de mesaje de condoleante si solidaritate venite din intreaga lume.

Ronald Reagan „a castigat respectul Americii prin maretia sa si iubirea tuturor prin bunatatea sa“, suna declaratia oficiala rostita la Paris de actualul presedinte al SUA, George W.

Bush, al carui tata reusea, in urma cu 16 ani, sa-i succeada la alegerile din 1988 celui considerat drept parintele Partidului Republican contemporan, fiind „incoronat“ in locul acestuia pentru prabusirea sistemului comunist din Europa Rasariteana si, mai tarziu, URSS.

Fost comentator de evenimente sportive, fost actor-partener al lui Errol Flynn in filme precum Calatorie Disperata din 1942, Reagan a ramas in istorie drept omul care a condus America la apogeul razboiului rece – perioada 1981-1989.

Partener de dialog, fara precedent, al fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, el a fost, in vorbele rostite ieri de premierul britanic al vremurilor, Margaret Thatcher, omul care „a castigat razboiul rece pentru libertate, fara sa fie tras un singur foc de arma“.

Pentru americanul de rand, administratia pe care a condus-o, dupa victoria impotriva democratului Jimmy Carter in alegerile din 1980, a insemnat in special o refacere economica accelerata.

Cel de-al 40-lea presedinte al Statelor Unite era supranumit Marele Comunicator, fascinandu-i prin abilitatea sa de a explica lucruri dificile in termeni cat mai simpli chiar si pe alti mari lideri ai deceniului al noualea – Mitterand, Thatcher, Gorbaciov.

Dupa o viata in care si-a cladit celebritatea pe posturi de radio sportive si pe marile ecrane, el si-a mentinut un nume de rasunet, pe parcursul mandatelor sale, nu numai ca pionier al dialogului reinnoit cu inamicul sovietic si ca autor al invigorarii economice americane, ci si prin programe controversate precum planul spatial „Razboiul Stelelor“ sau in scandalul

„Iran-Contra“. Acestea au ramas insa pagini mai putin insemnate ale biografiei sale de cel mai varstic presedinte al Americii.

Dintre toti fostii rezidenti ai Casei Albe, el a trait si cel mai mult, chiar daca, in urma cu o luna, sotia sa Nancy marturisea, referindu-se la teribila maladie Alzheimer: „Lungul drum al lui Ronnie l-a purtat intr-un loc indepartat, unde nu il mai pot ajunge“.

Corpul neinsufletit al fostului presedinte va fi transportat astazi sau maine la Washington, unde va fi depus in Rotonda Capitoliului, pentru ultimele omagii. Funeraliile oficiale sunt prevazute sa aiba loc la National Cathedral din capitala americana, spre sfarsitul saptamanii.