Cine ar fi anticipat rezultatele inregistrate de alianta PNL-PD la alegerile desfasurate ieri? Cred ca aproape nimeni, mai ales daca ne gindim la scorul confruntarii pentru Bucuresti. Nici macar cei mai optimsti membri si simpatizanti ai acestor partide.

S-a vazut din imaginile filmate la sediile de campanie ale opozitiei, imediat dupa anuntarea cifrelor preliminare. Pe fetele infanteristilor electorali dar si ale comandantilor lor se putea citi bucurie dar si o enorma surpriza.

Aseara, am avut confirmarea a ceea ce banuiam de mult. Sondajele de opinie au fost departe de a reflecta realitatea. in multe locuri, dar mai ales in Capitala, cifrele umflate din prognoze ale PSD-ului nu au fost validate de alegatori, in timp ce scorurile mediocre ale “aliantei” au cunoscute salturi spectaculoase, in unele cazuri depasind chiar 15a.

Diferentele dintre predictii si realitate reprezinta o adevarata palma pe obrazul unor sociologi care s-au inhamat de buna voie, pe bani buni, la caruta puterii.

Cel mai important, dupa scrutinul de ieri, aerul de invincibilitate al partidului de guvernamint s-a spulberat. Confruntata cu testul fundamental al democratiei, votul cetatenilor, formatiunea condusa de Adrian Nastase si-a aratat slabiciunile.

Coruptia, saracia, lipsa reformelor, demagogia, obsesia pentru imagine, aroganta liderilor sai au fost taxate drastic in primul rind de bucuresteni, cea mai exigenta categorie de votanti din Romania.

Blocajul administrativ inregistrat in Capitala in ultimii patru ani, cauzat de conflictul dintre primarul general si consilierii PSD, nu s-a decontat pe spinarea lui Basescu, asa cum si-ar fi dorit adversarii sai, ci pe cea a partidului de guvernamint.

Campania de dezinformare desfasurata cu aplomb de o armata de ziare, televiziuni, plus comandoul lui Emil Constantinescu, impotriva liderului PD, nu a dat rezultate. Din contra.

Desi multi bucuresteni nu au gasit multe motive concrete pentru a-l simpatiza pe fostul comandant de vas, ei au fost impinsi in tabara sustinatorilor chiar de inversunarea atacurilor la adresa sa.

Lupta lui Basescu cu PSD-ul si-a pus amprenta inclusiv pe alegerile pentru primariile de sector, iar majoritatea locuitorilor Capitalei au transat disputa in favoarea celor ce au fost vazuti ca aliatii sai.

De aceea, votul pentru primarii si consilierii din Bucuresti, poate fi considerat ca fiind in primul rind un vot politic, un avertisment cit se poate de dur in perspectiva alegerilor generale. Un semn ca la toamna romanii s-ar putea pregati sa voteze din nou schimbarea.

Desi campania desfasurata de PNL-PD nu a fost spectaculoasa, este limpede ca marea performanta a celor doua partide sta chiar in alianta dintre ele. Acolo unde nu au mers impreuna, atit PNL-ul cit si PD-ul, au obtinut scoruri mediocre (vezi cazul Iasi) si foarte apropiate.

Un alt semnal ca sansele celor doua partide in alegerile din toamna vor creste considerabil daca vor reusi sa intareasca parteneriatul pe care l-au cladit cu destula circumspectie.

Pe de alta parte, este de asteptat ca PSD, alarmat de infringerea suferita, sa isi foloseasca toate mijloacele pentru a dezbina alianta, prin intermediul oamenilor infiltrati in cele doua partide, dar si pentru a-si intensifica presiunea asupra ziarelor nealiniate.

Spre ghinionul partidului aflat la putere, misiunea ii va fi ingreunata chiar de armata de trepadusi pe care s-a sprijinit atita vreme. Cind vor simti ca balanta victoriei va inclina definitiv in favoarea opozitiei, profitorii, regimentele de afaceristi cu statul, functionari si ziaristi milogi, vor fi primii care vor abandona PSD-ul.

Si nimeni nu isi va mai aminti ca a fost o vreme cind erau convinsi ca acest partid va conduce vesnic.