Simon Cumbers, fotojurnalist irlandez, a fost ucis iar corespondentul BBC in probleme de securitate Frank Gradner a fost ranit. Se crede ca ei incercau sa filmeze in apropiere de casa unui cunoscut militant, aflata intr-o suburbie a Riadului.

In momentul atacului, care a avut loc in seara de duminica, cei doi jurnalisti BBC se aflau intr-o suburbie a Riadului in care mai avusesera loc schimburi de focuri intre fortele de securitate si militantii islamisti, presupusi simpatizanti ai retelei al-Qaeda.

Operatorul si fotojurnalistul Simon Cumbers avea 36 de ani si, de-a lungul carierei sale, a lucrat ca freelancer pentru BBC si pentru alte importante organizatii de presa in cele mai fierbinti zone ale lumii.

Frank Gardner, ranit grav

Frank Gardner este de doi ani corespondentul BBC in probleme de securitate. Are 42 de ani, vorbeste fluent limba araba si a fost ani de zile corespondentul BBC in Orientul Apropiat, cunoscand foarte bine Arabia Saudita.

Directorul departamentului de stiri al BBC, Richard Sambrook, a declarat ca Frank Gardner a suferit interventii chirurgicale in urma ranilor grave in zona abdomenului si ca starea sa s-a stabilizat, la capatul noptii.

Cei doi jurnalusti se aflau in Arabia Saudita de cinci zile si filmasera o serie de reportaje despre deteriorarea tot mai accentuata a securitatii si despre teama crescanda a occidentalilor care lucreaza in aceasta tara.

In ultimele saptamani, strainii au fost tintele mai multor atentate. Cel mai grav a fost cel saptamana trecuta de la Khobar, soldat cu 22 de morti.

Pana acum tintele atentatelor au fost lucratorii din domeniul petrolier, ceea ce pare a fi o tactica de destabilizare a pietei petrolului.

Atacul asupra celor doi ziaristi redeschide dezbaterea privind eficienta masurilor de securitate luate de autoritatile saudite. Intre altele, acestea au inchis o organizatie de caritate pe care SUA o suspecteaza de multa vreme ca ar finanta activitatile din strainatate ale retelei al-Qaeda.

Persoanele responsabile de atentatul asupra celor doi jurnalisti BBC au reusit sa scape. La fel si trei dintre cei care au participat la atentatul din orasul Khobar. Se crede ca in Arabia Saudita se afla mai multe celule operationale al retelei al-Qaeda si ca se pun la cale noi atentate de proportii.

Ministerul britanic de externe i-a sfatuit pe cetatenii britanici sa nu calatoreasca in Arabia Saudita decat daca este absolut necesar.