Consiliul de administratie al Bancii Nationale a redus ieri rata dobanzii de interventie cu 0,5 puncte procentuale, pana la 20,75% pe an, dar a decis sa mentina o politica monetara prudenta, pentru a preintampina riscurile ce planeaza asupra dezinflatiei si deficitului extern din cauza cresterii sustinute a importurilor si cererii interne.

"Consiliul de administratie subliniaza hotararea sa de a pastra politica monetara in parametrii necesari atingerii tintei de inflatie de 9% pentru acest an si 6% pentru 2005", precizeaza un comunicat al BNR.

Daca decizia de reducere a dobanzii de interventie (platita de BNR pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara) era anticipata si asteptata de piata, invitatia la prudenta a bancii centrale nu poate trece neobservata.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate ziarului Adevarul, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, explica de ce, cu toata cresterea economica si supraperformanta inflatiei, prefera inca "sa sufle" in politica dobanzilor. "Mentinerea pana acum a dobanzii de interventie la nivelul de 21,25 la suta a fost determinata de riscul supraincalzirii economiei.

In termeni reali, se poate spune ca am intarit politica monetara in ultimele luni", ne-a declarat oficialul BNR. El spune ca pericolul de supraincalzire a economiei exista inca si se va diminua numai daca economia reactioneaza la cresterea cererii interne, reusind sa produca eficient.

Guvernatorul Bancii Centrale a marturisit, ca in toate interventiile sale din ultimele luni, ca BNR este foarte preocupata de faptul ca cererea interna este stimulata cu precadere de consum si acoperita numai partial de cresterea productiei interne. "Asta presupune existenta unui potential ce va fi acoperit, intr-o anumita perioada de timp, de importuri.

Insa, daca acestea nu se mentin sub rata de crestere a exporturilor, vor duce la deficit extern nesustenabil, ce va necesita corectii", spune Isarescu. El a tinut sa precizeze ca deficitul de cont curent induce un potential inflationist ce se va face simtit in 2005, cand inflatia trebuie adusa la 6 la suta pe an.

Ce se va intampla daca deficitul extern se va majora si mai mult in acest an, adica va depasi 6 la suta din PIB? Intr-un astfel de scenariu, BNR este decisa sa tina strans politica monetara. "Pe masura ce vedem ca atat inflatia faptica, dar si cea potentiala nu intra in programul nostru, putem sa amanam procesul de reducere a dobanzilor, fapt ce ar insemna o intarire a politicii monetare.

Dat fiind ca pana acum ne situam sub parametrii stabiliti cu circa doua puncte, anticipam ca in 2004 vom reusi sa obtinem o inflatie intre 8 si 9 la suta", afirma Isarescu. El spune ca este pentru prima data cand, odata cu reducerea dobanzii de interventie, banca centrala transmite un semnal pietei ca nu se uita doar spre tinta de inflatie din acest an, ci si spre cea de anul viitor.

"Semnalul nostru este unul cu bataie lunga. Ne batem de pe acum cu inflatia din 2005 si calibram politica monetara pentru ca in 2005 sa obtinem o inflatie de 6 la suta, prevazuta si in acordul cu FMI. Incercam sa facem un echilibru foarte delicat intre prezent si viitor, si vom incepe sa ne gandim din aceasta toamna si la 2006", a adaugat Isarescu.

Oficialul BNR le-a transmis bancherilor ca "dorinta noastra este ca bancile sa nu se repeada sa reduca dobanzile la depozite si sa le pastreze pe cele la credite la un nivel ridicat".

In cursul acestei luni vor aparea primele modificari si la dobanzile bancare

Scaderea modesta a dobanzii de interventie, de numai 0,5 puncte procentuale este apreciata de bancheri drept o masura prudenta a BNR, perfect justificata de situatia macroeconomica a carei evolutie prezinta inca o serie de incertitudini. Cu toate acestea, este un semnal pe care bancherii il asteptau pentru a incepe sa gandeasca o anumita reducere a dobanzilor atat la depozite, cat si la credite.

Miscarile nu vor fi insa spectaculoase, atat din cauza faptului ca se asteapta o reducere mai substatiala a dobanzii de interventie, cat si faptului ca aceste masuri punctuale sunt subscrise strategiei pe termen lung pe care o are fiecare banca.

Bogdan Baltazar, presedintele BRD:

Modificari semnificative, doar daca dobanda de interventie se va reduce cu 1,5 la suta

Dobanda de interventie a fost redusa doar cu 0,5 la suta, ceea ce confirma faptul ca lucrurile nu sunt clare din punct de vedere macroeconomic si atesta ca BNR nu este convinsa ca inflatia si deficitul de cont curent sunt tinute sub control. Aceasta reducere este in concordanta cu previziunile mele.

Situatia economica este monitorizata atent, pentru ca BNR stie ca principala sursa de inflatie, deficite si arierate este lipsa de restructurare si ineficienta care se intalnesc in hipertrofiatul sector de stat.

Pe de alta parte, prudenta bancii centrale este legitima si este bine ca nu s-a procedat ca anul trecut, cand scaderea dobanzii de interventie a fost urmata de trei decizii de crestere a nivelului acesteia. In urma deciziei BNR, si noi vom reexamina situatia dobanzilor la depozite si la credite. Daca este necesar si oportun vom modifica dobanzile.

Insa vom avea in vedere ca o reducere a dobanzii la depozite va descuraja si mai mult economisirea. Cred ca modificari semnificative vor putea avea loc dupa ce dobanda de interventie va scadea cu 1,5 la suta. O scadere, tot cu circa 0,5 la suta, nu cred ca ar putea avea loc inainte de urmatoarele doua saptamani.

Rasvan Radu, vicepresedinte Raiffeisen Bank:

Vom lua in considerare decizia BNR

Vom lua in considerare scaderea dobanzii de interventie. Cu toate ca este vorba de o scadere foarte mica, este semnalul pe care bancile il asteptau. Cred ca in cursul acestei luni vor aparea primele scaderi ale dobanzilor practicate la credite si la depozite. Insa fiecare isi va face propria strategie pe termen lung.

Dan Pascariu, presedinte HVB Bank:

Este greu sa anticipam reactiile pietei

Nivelul reducerii dobanzii de interventie este mic, daca avem in vedere dobanda nominala. Cred ca Banca Nationala actioneaza cu prudenta, avand in vedere incercarile anterioare esuate, precum si datele macroeconomice. E greu de anticipat reactia pietei, avand in vedere inertia acesteia. Poate ca, la un moment dat, BNR va trebui sa intervina cu inca o scadere a dobanzii de interventie.