Membrii Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite sunt foarte aproape de un acord privind proiectul de rezolutie propus de Statele Unite si Marea Britanie pe tema Irakului, pe care Washingtonul doreste sa il supuna la vot marti, relateaza AFP.

Statele Unite si Marea Britanie au prezentat, ieri, a patra versiune a proiectului de rezolutie, in care sunt stabilite modalitatile de transfer al suveranitatii irakiene la 30 iunie.

Duminica seara, cei 15 membri ai Consiliului erau foarte aproape de un consens, dupa ce Statele Unite si Irakul si-au luat angajamentul de a coopera in domeniul militar.

Relatia coalitie-irakieni

Consiliul de Securitate s-a reunit dupa ce a primit doua scrisori din partea secretarului de stat american, Colin Powell, si a noului premier irakian, Iyad Allaui. Dezbaterile s-au concentrat asupra mentinerii fortelor coalitiei si a relatiilor acestora cu poporul irakian.

Franta, Rusia, China si Germania solicita mai multe precizari, privind data- limita a mandatului, capacitatea de decizie a Guvernului irakian si suveranitatea maxima a Bagdadului.

In scrisoarea pe care a trimis-o Consiliului de Securitate, Allaui cere votarea imediata a rezolutiei, care sa recunoasca Guvernul interimar si sa permita fortelor multinationale sa ia toate masurile pentru stabilizarea tarii.

"Pana cand vom fi in stare sa ne asiguram securitatea prin mijloace proprii, avem nevoie de sprijinul Consiliului de Securitate si al comunitatii internationale", scrie Allaui. Intr-o alta scrisoare, Colin Powell isi ia angajamentul sa colaboreze cu irakienii in materie de politica si securitate, inclusiv in deciziile privind operatiuni sensibile.

In opinia lui, fortele mutinationale vor putea sa isi asume foarte multe sarcini.

Dupa mai multe saptamani de consultari, se pare ca s-a ajuns la un acord general, in special dupa intalnirea neoficiala de sambata intre membrii Consiliului de Securitate, secretarul general ONU, Kofi Annan, si emisarul sau in Irak, Lakhdar Brahimi.

Desfiintarea militiilor irakiene

Noua mari grupari ale militiilor irakiene au acceptat sa depuna armele, a anuntat premierul irakian Iyad Allaui, dar acordul nu inglobeaza si corpul Mehdi, comandat de imamul siit Moktada Sadr.

"Sunt fericit sa anunt astazi, dupa o fructuoasa zi de negocieri referitoare la tranzitia Irakului si reintegrarea militiilor, precum si a altor forte armate, care pana in prezent nu se aflau sub controlul statului, ca am ajuns la un acord convenabil pentru toata lumea. In consecinta, marea majoritate a acestor elemente, adica 100.

000 de indivizi inarmati, se vor integra, fie in viata civila, fie in serviciile de securitate ale statului", a declarat Allaui prin intermediul unui comunicat.

De asemenea, el a adaugat ca toti cei care nu au acceptat intelegerea vor fi scosi in afara legii.