Intre 10-17 iunie, Ruxandra este invitata sa faca parte din juriul de la Insbruch, Australia, "Stejarii verzi" (foto)urmand sa deschida

principalul eveniment cinematografic din Austria.

Desi a urmat scolile de film din Praga si din New York, iar o mare parte din viata a trait si a lucrat in Elvetia, Ruxandra a creat intotdeauna doar povesti romanesti. "In toate exercitiile de scoala de la Famu - Praga, sau de la New York", spune Ruxandra, "in toate scenariile pe care trebuia sa le inventez, personajele voiau sa vorbeasca limba romana, erau romani.

Imi era aproape imposibil sa creez si sa cred in alt fel de personaje. O solutie a fost sa vorbesc despre romanii care ajungeau in strainatate."

Povestea scurt-metrajului Stejarii Verzi (35 minute) se petrece in Romania. Scurt-metrajul este vorbit in majoritate in limba romana. Filmul a fost precedat de "Dust"(18 minute), care, dupa ce a facut parte dintre peliculele selectate la festivalurile de la Clermond-Ferrand, Locarno, Taormina BNL FilmFest etc., a fost cumparat de televiziunea elvetiana Swiss TV.

Ultimul scenariu al Ruxandrei Zenide, pentru lung-metrajul Ryna (The Rhubarb), a castigat in 2004 Premiul international Hartley Merrill pentru cel mai bun scenariu al anului in Cehia, precum si Premiul

Societatii Scenaristilor din Elevetia, in 2003.