Furnizorii de energie electrica vor fi obligati sa emita facturi in limbajul braille sau in sistem audio pentru persoanele cu deficiente grave de vaz si auz de indata ce piata energiei va fi complet deschisa, prevede un proiect de hotarare de guvern elaborat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

Totodata, furnizorii vor trebui sa ofere pachete de servicii gratuite pentru persoanele cu dizabilitati mentale sau locomotorii, printre care repozitionarea contoarelor pentru o citire mai usoara, sisteme de parole pentru accesul cititorilor de contoare.

Pe langa acestea, proiectul prevede acordarea de asistenta pentru intelegerea modului de citire si facturare si facilitarea de redactare si inregistrare de scrisori sau reclamatii din partea persoanelor in cauza. In ceea ce priveste consumatorii casnici, actul normativ prevede ca acestia sa incheie contracte direct cu furnizorii, in functie de puterea energiei instalate.

Cei care doresc sa plateasca mai putin pentru energia electrica pot opta pentru cat mai putini kilowati. Pragurile prevazute in contract sunt mai putin de 30 kw sau peste acest prag pentru consumatorii casnici, iar pentru consumatorii eligibili pragul maxim este de peste 3 MW.

Spre exemplu, pentru consumatorii casnici, 30 kw inseamna conectarea la energie electrica a cel mult trei-cinci aparate electrice sau electronice in acelasi timp, iar, daca se utilizeaza mai multe aparate care depasesc aceasta putere, energia electrica se va intrerupe.

De la inceputul lunii iulie 2005, toti furnizorii vor trebui sa elaboreze un site adresat consumatorilor, care sa cuprinda sistemul de contorizare, efectuarea de plati si aparitia noilor regulamente ce se rasfrang asupra lor.

De mentionat este faptul ca, de la intrarea in vigoare a proiectului, furnizorul este obligat sa-i restituie consumatorului diferenta plus dobanda in cazul in care factura a fost calculata in mod eronat si consumatorul a platit o suma mai mare.

Mai mult, in cazul in care furnizorul distribuie energie electrica de o calitate inferioara celei prevazute in contract pe o durata mai mare de 30 de minute, va trebui sa-i achite consumatorului penalizarile cuvenite plus reducerea pretului energiei cu 12,5%.