Chiar daca sunt stipulate clar in lege, romanii nu pot beneficia anul viitor de doua facilitati importante la plata impozitului pe veniturile pe care le obtin in cursul acestui an.

Deducerile a cate 200 de euro anual din impozitul pe venit promise pentru contributiile la fondurile de pensii private, precum si la cele private de sanatate se dovedesc a fi, cel putin pentru acest an, doar praf in ochi.

De la elaborarea actualului Cod Fiscal, Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, nu a pierdut nici un prilej de a pomeni droaia de deduceri care ii va "coplesi" pe contribuabili la plata impozitului pe venitul global, omitand sa spuna ca o parte dintre ele sunt imposibil de acordat, deoarece, la vremea respectiva, nici nu fusesera adoptate legile necesare acordarii facilitatilor mentionate.

"Intr-adevar, pentru acest an, avand in vedere ca nu s-au constituit nici fondurile private de pensii si nici cele de sanatate, nu se vor putea acorda cele doua tipuri de deduceri. Probabil ca ele se vor acorda in 2006 pentru veniturile obtinute in 2005 (n.r. - in cazul in care in Codul Fiscal vor fi mentinute aceste facilitati)", au recunoscut acum oficialii Finantelor.

Mai mult, sumele platite de angajator companiilor de asigurari care ofera instrumente de economisire cu capitalizare pe termen lung (asimilate pensiilor private) nu sunt deductibile in limita celor 200 de euro, deoarece nu se incadreaza in prevederile legii pensiilor ocupationale.

"Se vor acorda totusi deducerile in limita a 200 de euro pentru asigurarea locuintei si a 15 milioane de lei pentru imbunatatirea confortului termic, care se vor adauga celor deja existente", ne linistesc oficialii Finantelor.

Numai ca cele 15 milioane de lei inseamna acum cel mult schimbarea unei usi de la apartament si eventual schimbarea a doua ferestre, deducere mult mai mica decat cea care se acorda pentru veniturile obtinute in 2003 (20 la suta din valoarea materialelor de constructie pentru locuinta de domiciliu).