Ultima marti a fost una neagra in Irak, atat pentru coalitie, cat si pentru populatia irakiana. Sase militari ai coalitiei - doi polonezi, un leton si trei slovaci - si-au pierdut viata, ieri, intr-o explozie produsa in cursul unei operatiuni de deminare desfasurata la Al-Suwayrah, la sud de Bagdad.

Potrivit unor surse oficiale de la Varsovia, depozitul unde a avut loc explozia exista din epoca fostului regim al lui Saddam Hussein. Nu se cunosc, deocamdata, cauzele accidentului, o comisie de ancheta fiind creata la fata locului pentru a aduce clarificari in acest sens.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii de la Riga, Uldis Davidovs, a confirmat moartea militarului leton, prima pierdere suferita de Letonia de la participarea sa la coalitia condusa de SUA in Irak. Letonia a desfasurat pe teritoriul irakian 116 militari, acestia fiind plasati sub comandament polonez.

Ministerul Apararii de la Bratislava a confirmat, de asemenea, moartea celor trei soldati slovaci, prima pierdere suferita si de Slovacia de la angajarea sa in Irak. Bratislava a desfasurat 100 de persoane pe teritoriul irakian, acestia aflandu-se tot sub comandament polonez si luand parte indeosebi la operatiuni de deminare.

Accidentul de la Al-Suwayrah intervine intr-un moment delicat pentru coalitia de dreapta aflata la putere la Bratislava, in contextul alegerilor europene de duminica, avandu-se in vedere ca trimiterea de trupe in Irak nu a fost niciodata agreata de opinia publica din Slovacia.

Ministrul slovac de Externe, Eduard Kukan, a declarat, ieri, ca aceste pierderi umane nu vor influenta guvernul de la Bratislava si ca militarii slovaci isi vor continua misiunea in Irak. Polonia, care comanda o forta multinationala de 6.500 de soldati in Irak, a trimis in aceasta tara 2.

400 de militari si a pierdut pana in prezent patru militari, intre care un ofiter si patru civili, printre care s-au aflat un jurnalist si un cameraman. Tot ieri, trei atentate sinucigase au zguduit orasele Baquba si Mosul, din nordul Irakului, provocand moartea unui soldat american si a 14 civili irakieni, precum si ranirea a cel putin 126 de persoane, inclusiv 10 membri ai fortelor americane.

Primul atac a avut loc la intrarea in baza americana din Baquba, oras aflat la aproximativ 50 de kilometri nord de Bagdad, unde un kamikaze si-a aruncat in aer automobilul marca Mitsubishi, izbindu-l cu toata viteza de zidul de beton al bazei, la zece metri de poarta principala.

Atentatul a avut loc in momentul in care sute de irakieni care lucreaza la baza americana stateau la coada la punctul de control pentru a intra in baza. De asemenea, un grup de soldati americani lucrau la un punct de control in imediata vecinatate a bazei. Deflagratia a provocat moartea a patru irakieni si a unui soldat american. Alti 16 civili irakieni si 10 militari americani au fost raniti.

Cel de-al doilea atac al zilei s-a produs la Mosul, oras situat la circa 360 de kilometri nord-vest de Bagdad, si s-a soldat cu zece morti si peste 100 de raniti. Un taxi a explodat in apropiere de Primaria din Mosul, langa care se afla si o scoala. Se pare ca simultan cu detonarea masinii-capcana a explodat si o bomba amplasata pe drum.

Fragmente de corpuri umane zburau pe strada, iar noua vehicule aflate in zona au luat foc. "Conduceam masina prin fata scolii. Deodata am auzit o explozie", povesteste Khairi Ahmed Daqrweesh, care a fost ranit de schije. Martorii au declarat ca exact inaintea deflagratiei au observat trei barbati intr-un taxi de culoare alb-portocaliu, care apoi a explodat.

Agentiile internationale de stiri sustin ca tinta atacului a fost un convoi in care se aflau primarul si seful politiei din oras, acesta din urma fiind ranit usor. Primarul Salem al-Hadj Isa este teafar si nevatamat, dar mai multe din garzile sale de corp au fost ranite.

Forta de interventie "Olympia", care este stationata la Mosul, a trimis tot personalul medical la locul atentatului pentru a acorda asistenta medicala de urgenta. Circa o ora mai tarziu, mai multe salve de mortier au fost trase asupra unei baze militare din nordul aceluiasi oras Mosul, doi muncitori aflati sub contract fiind usor raniti.

Atacurile de ieri par sa confirme intensificarea campaniei de atentate sinucigase care s-a putut observa in ultimele saptamani.