Sefii de stat si de guvern din tarile membre ale grupului G8 s-au reunit, ieri, in Sea Island, o statiune a elitei americane, situata in Georgia, Statele Unite, pentru summit-ul anual consacrat problemelor politice si economice internationale. Grupul G8 include SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Canada si Rusia.

La reuniunile G8, presedintele Comisiei Europene, functie ocupata in acest moment de Romano Prodi, si presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, in prezent, premierul irlandez Bertie Ahern, sunt invitati traditionali.

Summit-ul din Sea Island reia principiul lansat de Canada la Kananaskis in 2002, adica izolarea totala a liderilor marilor puteri, atat din motive de securitate, cat si in vederea asigurarii calmului discutiilor.

Cu ocazia Summit-ului G8, presedintele american va avea, azi, o intrevedere cu presedintele interimar irakian, Ghazi Al-Yawer, au anuntat responsabili americani, intalnire care nu era inclusa in agenda oficiala a lui George W. Bush, relateaza AFP.

Bush a mai invitat la aceste intalniri la nivel inalt lideri din Afganistan, Bahrain, Iordania, Turcia, Yemen, Algeria, Ghana, Senegal, Africa de Sud, Nigeria si Uganda.

Irakul, principalul subiect discutat

Printre principalele subiecte care vor fi abordate, pe parcursul celor trei zile, timp in care se vor desfasura lucrarile summit-ului, se numara proiectele de reforme din Orientul Mijlociu si parteneriatele in cadrul luptei impotriva terorismului. Combaterea saraciei, a foametei, a epidemiei de SIDA si efectul de sera vor fi, de asemenea, discutate de liderii mondiali.

Chestiunile legate de Irak si de rezolutia ONU vor pune in umbra celelalte subiecte care urmeaza sa fie dezbatute la summit-ul G8, obiectivul principal vizat de liderii marilor puteri fiind depasirea neintelegerilor profunde provocate de acest razboi.

Autoritatile americane, totodata, gazde ale summit-ului, au declarat ca divergentele de opinii cu partenerii lor europeni persista, in special in ceea ce priveste motivele declansarii razboiului din Irak, dar ca este necesara cooperarea pentru asigurarea stabilitatii in aceasta tara.

Responsabilii americani si europeni au prezentat drept iminenta votarea rezolutiei ONU referitoare la transferul suveranitatii in Irak, la 30 iunie.

Un consens intre lideri

Presa franceza relateaza ca acest summit ar trebui sa recreeze coeziunea dintre cele opt puteri cu privire la Irak si sa marcheze intentia de colaborare a statelor, pentru prima data de la inceputul razboiului. In acest sens, turneul efectuat de presedintele american, George W.

Bush, in Italia si Franta, cu ocazia sarbatoririi a 60 de ani de la debarcarea in Normandia, a pregatit terenul pentru o demonstratie de unitate si pentru adoptarea rapida a unei rezolutii ONU, perceputa drept ultima sansa de iesire a Irakului din haos.

Astfel ca unul dintre principalii opozanti ai razboiului din Irak, presedintele francez Jacques Chirac, afirmase, in prealabil, ca spera ca elaborarea textului rezolutiei sa fie finalizata "in urmatoarele zile".

Statele Unite intentioneaza sa propuna o anulare a 80-90 la suta din datoria externa a Irakului, estimata la aproximativ 120 miliarde de dolari, in timp ce Germania si Franta sunt de acord cu stergerea a numai 50 la suta din datorie.

Bush a multumit premierului japonez

Agenda de intalniri programate pentru ziua de ieri a inceput cu o intrevedere intre presedintele Bush si premierul japonez, Junichiro Koizumi, caruia i se datoreaza trimiterea in Irak a cateva sute de militari niponi pentru a sprijini coalitia, relateaza BBC.

Tot ieri, Laura Bush, sotia presedintelui american, a pregatit un program special pentru sotiile celorlalti sefi de stat si de guvern care iau parte la summit.

Prima parte a reuniunilor de lucru de astazi este consacrata Orientului Mijlociu, discutiile urmand sa aiba la baza initiativa americana privind reformele economice si politice ce trebuie aplicate in regiunea dintre Maghreb si Afganistan. Din acest motiv, la discutii au fost invitati mai multi lideri din Afganistan, Algeria, Bahrein, Iordania, Turcia si Yemen.

Dar principalele probleme internationale ale momentului, precum si chestiunile de securitate si cele privind terorismul vor fi analizate in decursul serii.

Presa rusa: Cel mai aprins summit G8

Presa rusa a acordat, ieri, o atentie speciala intalnirilor dintre liderii mondiali in cadrul summit-ului G8, unde este prezent si presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin.

Presa de la Moscova preconiza, ieri, discutii foarte aprinse pe cateva subiecte, intre care, probabil cel mai disputat, a fost si va fi si in decursul zilei de astazi, subiectul legat de asa-numitul "Plan al Marelui Orient Mijlociu", propus de Statele Unite, care deocamdata intruneste cele mai mari disensiuni, transmite RADOR.

Tarile cele mai dezvoltate vor dori, probabil, sa faciliteze transferurile de bani de la imigrantii legal care lucreaza pe teritoriul tarilor lor spre patriile acestora, prin reducerea taxelor la transferurile banesti, prin aceasta sperandu-se ca tarile in curs de dezvoltare sa castige cateva miliarde de euro numai prin acest artificiu financiar.

Dar americanii au modificat proiectul pentru a sterge impresia ca intentionau sa impuna reforme, din exterior, unui grup de state foarte diferite, din Mauritania pana in Afganistan. In prezent, proiectul american de declaratie a devenit "satisfacator", a sustinut Parisul.

Mai multi sefi de stat din regiune au fost invitati la Sea Island, dar presedintele egiptean, Hosni Mubarak, a refuzat, in semn de protest fata de metodele de aplicare a reformelor propuse de Statele Unite.

Luand in considerare toate acestea, presa rusa titreaza, conform unor surse de la Kremlin, ca acesta va fi probabil cel mai aprins summit din ultimii ani, la nivelul Grupului celor 8 state puternic industrializate.