Obligatiunile municipale au trecut zilele acestea testul de foc al alegerilor locale. Investitorii au ajuns la concluzia ca indiferent de partidul aflat la conducere imprumuturile municipale sunt un instrument de economisire avantajos.

VALI BLANARU

Ultimul imprumut luat prin intermediul obligatiunilor municipale a fost contractat de Primaria Bacau. In valoare de 85,9 miliarde de euro, imprumutul a fost lansat pe piata chiar la o zi distanta dupa alegerile locale, fondurile obtinute urmand a fi folosite pentru amenajare bazinului de inot al orasului.

Investitorii nu au fost afectati de rezultatele votului, desi datele preliminare ale scrutinului il situeaza pe Dumitru Sechelariu, actualul primar, pe locul doi in cursa electorala.

“Investitorii au inteles ca banii ajung la primarie indiferent de cine o conduce, pentru ca proiectul e aprobat de consiliile locale, iar destinatia utilizarii banilor nu poate fi schimbata asa cum se schimba conducerile politice locale“, spune Simona Constantinescu, presedintele BCR Securities.

Ea a adaugat ca ultima emisiune de obligatiuni intermediata de BCR, cea a primariei din Bacau, a fost subscrisa in proportie de 72%. “Ne asteptam ca situatia sa se repete la Oradea, unde municipalitatea va emite lunea viitoare (n.r. – in plina campanie electorala) obligatiuni in valoare de 150 de miliarde de lei“, a adaugat Simona Constantinescu.

EXERCITIU. Testul alegerilor locale a fost trecut inca de la inceputul anului, crede Viorel Udma, presedintele societatii de consultanta VMB Partners. “Mi se pare un exercitiu democratic, faptul ca un consiliu local aproba bani care vor fi folositi de altul in favoarea comunitatilor locale“, spune Udma.

Acest exercitiu de democratie a fost facut deja in orasele Targu-Ocna, Targu-Mures, Sebes si Bacau. “Estimez ca in lunile urmatoare, primarii care isi vor continua mandatul, vor apela mai repede la acest tip de imprumuturi, fata de noile autoritati, care vor trebui sa-si dea seama cum se fac astfel de finantari“, a adaugat presedintele VMB.

Primariile au redescoperit in anul 2001 obligatiunile municipale ca principala modalitate de finantare a proiectelor locale. Pe rand, autoritatile au imprumutat bani de la populatie si firme pentru modernizarea strazilor, scolilor, retelelor de alimentare cu apa si a partiilor de schi.

AVANTAJE

Obligatiunile sunt mai ieftinie pentru municipalitati decat creditele bancare. Primariile sunt avantajate si de dobanda variabila pe care o platesc pentru obligatiuni. Dobanda este calculata ca medie intre dobanzile de pe piata interbancara la care se adauga 1,7-2 puncte procentuale. Rezulta o dobanda mai mica cu 5 puncte procentuale decat cea practicata la banci la credite.

Cu cat valoarea emisiunii este mai mare, iar timpul de restituire a banilor, mai indelungat, costurile se reduc. Primariile pot alege data la care ramburseaza imprumutul in functie de incasari. In cazul obligatiunilor pentru Predeal, imprumutul a fost achitat in aprilie, deoarece orasul a obtinut cea mai mare parte a veniturilor in perioada iernii.

In schimb, Primaria Mangalia a rambursat imprumutul in octombrie, la finele sezonului estival. Si pentru populatie, acest tip de investitie este foarte avantajos, deoarece veniturile obtinute din dobanzi nu sunt impozitate. In plus, formula de calcul enuntata mai sus permite obtinerea unor dobanzi mai mari decat cele de pe piata bancara sau cele oferite de titlurile de stat.