Cercetatori americani au publicat in revista Pediatrics un studiu conform caruia prescolarii care au folosit calculatorul au raspuns mai bine unui test privind abilitati de invatare decat prescolarii non-utilizatori ai unui computer.

Astfel, 122 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani au participat la o testare, iar cei care folosisera deja computerul au prezentat capacitati cognitive specifice primilor ani de scoala mai dezvoltate decat cei care nu utilizasera inca un calculator.

Autorii studiului spun ca nu i-au intrebat pe parinti in legatura cu timpul petrecut de copii in fata calculatorului si nici regularitatea cu care foloseau cei mici soft-urile educative.

Alte pareri

Dar nu toata lumea este de acord cu aceste studii. Diversi specialisti in psihologie si pediatrie nu au gasit nici o legatura intre folosirea calculatorului si dezvoltarea intelectuala a copiilor. In plus, jocurile video sau pe calculator nu aduc nici un beneficiu copiilor, spun unii psihologi.

Mai mult, sunt destui care afirma ca utilizarea computerului il priveaza pe copil de experientele esentiale ale copilariei: joaca cu prietenii si jucariile “clasice“.