Reprezentantii Aliantei PNL-PD au demonstrat ieri ca alegerile locale in Bucuresti sunt furate in favoarea PSD. Primul semnal in acest sens il reprezinta diferenta suspect de mare dintre sondajele realizate la iesirea de la urne (exit-poll) si rezultatele date publicitatii de Biroul Electoral Central.

Institutele de sondare a opiniei publice nu isi explica aceste diferente si iau in calcul posibilitatea ca cetatenii sa fi raspuns nesincer la iesirea de la urne. Marja de eroare a exit poll-urilor este de plus sau minus cateva procente. BEC a prezentat insa cifre care se apropie de o eroare incredibila pentru un sondaj serios: 10%.

Situatie in care se pune intrebarea daca centrele de cercetare sociologica au gresit estimarile sau daca alegerile sunt furate. CURS, INSOMAR si MetroMedia au dat publicitatii cifre apropiate, care de altfel corespund cu numararea paralela efectuata de reprezentantii partidelor.

Presedintele PNL Ludovic Orban si Aurelian Pavelescu, reprezentantul Aliantei in Biroul Electoral Municipal, au prezentat mai multe metode prin care alegerile au fost fraudate si un caz concret in care un proces verbal a fost falsificat. Presedintele sectiei de votare nr 999 le-a cerut membrilor acesteia sa semneze un al doilea proces verbal in care rezultatele au fost modificate in favoarea PSD.

Ciudat este si faptul ca mai multe sectii de votare nu au depus inca procesele verbale cu rezultatele votului. Atat Ludovic Orban, cat si Aurelian Pavelescu au sustinut ca ceea ce se intampla este o inclalcare flagranta a legii. (Mihai TOADER)

Alianta PNL-PD a prezentat ieri dovezi care atesta ca rezultatele alegerilor locale pe Capitala au fost fraudate in defavoarea "D.A.". Presedintele PNL Bucuresti Ludovic Orban si reprezentantul Aliantei in Biroul Electoral Municipal (BEM), avocatul Aurelian Pavelescu, au declarat, intr-o conferinta de presa, ca au descoperit mai multe metode de fraudare a alegerilor.

Suspiciunile au aparut in momentul in care s-a constatat o diferenta de peste zece procente intre rezultatele obtinute la sondajele efectuate la iesirea de la urne (exit-poll-urile realizate de INSOMAR si Metro Media Transilvania pentru TVR si de CURS pentru Antena 1), diferenta care, stiintific, nu ar fi trebuit sa fie mai mare de trei procente.

"Ne-am pus aceasta problema cu atat mai mult cu cat in timp ce procentele Aliantei scad, procentele PSD cresc", a declarat Ludovic Orban. El a dat ca exemplu faptul ca la exit-poll-uri Alianta PNL-PD avea, la consiliile de sector peste 54%, in timp ce dupa numararea buletinelor rezultatele se invart in jurul a 45%.

"Este socant, cu atat mai mult cu cat la doua zile de la alegeri nu ajunsesera la Biroul Electoral Municipal 155 de dosare. Este inadmisibil. Asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata", a mentionat Ludovic Orban care a specificat ca aceasta intarziere nepermisa a permis fraudarea alegerilor.

Partidele au rezultate ca exit-poll

Aurelian Pavelescu a subliniat ca rezultatele obtinute de partide prin numaratoarea paralela sunt extrem de apropiate de cele prezentate de exit-poll-uri, dar foarte diferite de rezultatele oficiale prezentate pana acum. El a precizat ca o marja de eroare ce depaseste trei-patru procente dovedeste ori ca sondajul nu este realizat stiitific, ori ca rezultatele oficiale au fost fraudate.

Pavelescu a avertizat asupra unui alt lucru foarte grav: marja de eroare a unui sondaj este plus ori minus cateva procente. "De ce in cazul Aliantei PNL-PD rezultatele oficiale au fost numai cu minus fata de exit-poll-uri?", a intrebat reprezentantul "D.A." in BEM.

Falsificarea procesului verbal

Ludovic Orban a exemplificat prezentand situatia de la sectia de votare nr. 999, unde initial Alianta a intrunit 383 de voturi valabil exprimate, iar PSD 185.

"Dupa ce s-a incheiat acest proces verbal, la scurt timp, presedintele sectiei de votare a chemat oamenii inapoi si, profitand de faptul ca erau obositi, i-a pus sa semneze un nou proces verbal in care Alianta aparea de data aceasta cu 335 voturi valabil exprimate, adica cu 48 mai putin, iar PSD crescuse cu patru voturi, la 189.

Presedintele sectiei nu a dat nici o explicatie, nu a prezentat nici un motiv pentru gestul sau. Extrem de important este faptul ca presedintele sectiei de votare nr. 999, care a falsificat procesul verbal, a avut grija ca numarul total de voturi exprimate sa fie acelasi in ambele procese verbale, adica 641. Initial, toate cele 641 de voturi au fost valabile, Alianta beneficiind de 383 voturi.

Pe procesul verbal falsificat, sunt 633 voturi valabile si opt anulate, adica tot 641, dar Alianta PNL-PD are 335 voturi de data aceasta, cu 48 de voturi mai putin. Pe acelasi proces verbal falsificat, insumarea voturilor acordate tuturor partidelor (623) nu mai coincide cu numarul total de voturi valabil exprimate (633).

Vom face plangere penala si contestatie la BEC. Este o dovada clara a incalcarii legii. Este inadmisibil ceea ce se intampla", a declarat Orban, care a precizat ca refacerea procesului verbal ar fi trebuit sa se faca, de exemplu, in urma unei contestatii, care in acest caz nu exista. El a subliniat ca in Bucuresti sunt 1155 sectii de votare.

Intrebat de ce pe ambele procese verbale, pe cel corect si pe cel fals, apare semnatura reprezentantului PNL-PD, Orban a raspuns ca sunt mai multe motive. "In primul rand pentru ca reprezentantii partidelor au fost chemati de acasa dupa doua ore de somn si erau extrem de obositi. In al doilea rand, de ce sa nu recunosc, nu ne-am putut baza pe toti oamenii nostri din sectii.

In plus, ei au fost intimidati de faptul ca au fost pusi sa semneze de catre judecator", a explicat liderul liberal.

Metode de fraudare

Liderul PNL Bucuresti, viitor viceprimar al Capitalei, a subliniat ca s-au identificat si alte metode de fraudare a alegerilor. "Am descoperit cu stupoare in nenumarate sectii de votare ca procesele verbale au fost semnate in alb.

Presedintii sectiilor de votare au profitat de natura umana si le-au spus oamenilor ca daca vor sa plece mai repede acasa pot sa o faca, dar numai daca semneaza procesele verbale, chiar daca acestea nu erau completate pentru ca legea prevede o amenda intre sapte si 10 milioane de lei pentru cei care parasesc sectia de votare inainte de finalizarea procedurilor.

Asa ca unii au plecat si au semnat in alb, lasandu-i pe presedintii sectiilor de votare sa completeze aceste procese dupa capul lor", a declarat Orban. El a spus ca presedintii sectiilor de votare i-au instigat practic pe multi dintre cei care trebuiau sa asiste la numaratoare sa plece acasa.

Ludovic Orban a subliniat ca, potrivit legii, procesele verbale nu trebuie sa aiba pe ele toate semnaturile. "Asa ca au fost cazuri in care s-au semnat procese verbale in dublu exemplar, iar presedintele sectiei de votare a putut inlocui pe drum procesul verbal semnat de toti cu unul semnat de doar cativa membri ai sectiilor de votare, simpatizanti ai PSD.

Este o tehnica foarte eficienta", a subliniat Orban.

Ludovic Orban a mentionat ca mai exista o modalitate prin care Alianta a fost furata. "Pur si simplu numarul voturilor valabil exprimate nu se potriveste cu numarul total al rezultatelor care apar in dreptul fiecarui partid. Dupa estimarile noastre acest lucru s-a intamplat in 20% dintre procesele verbale depuse.

Bineinteles ca acest lucru va fi observat, numai ca se va lasa la interpretarea judecatorilor birourilor electorale de circumscriptie si cum acestia sunt subordonati PSD rezultatul este clar", a comentat Ludovic Orban.

Situatii aberante

Ludovic Orban a povestit, in aceeasi conferinta de presa, si cum a trebuit sa "sparga" usile sectiilor de votare incuiate de presedintii sectiilor.

"Este incredibil ce s-a intamplat si aceasta experienta personala dovedeste clar o noua incercare de fraudare", a declarat Orban care a povestit ca a fost chemat telefonic de colega sa Roxana Cosma, care a stat aproape o ora in fata usii sectiei de votare 334 din sectorul 3 al Capitalei. "M-am dus si eu acolo si am stat impreuna inca vreo ora si jumatate in fata usii.

Conform legii, candidatii pot asista la procesul de numarare. Roxana a vrut sa beneficieze de aceasta prevedere si s-a deplasat la sectia cu pricina. Ce a urmat e parca descris dintr-un film de groaza. I-am citit presedintei de sectie paragrafele din lege, iar ea ne-a raspuns, prin usa, ca nu o intereseaza. Am adus un echipaj de Politie la usa, dar nici acest lucru nu a clintit-o.

Cum politistii nu erau de la ordine publica, l-au chemat pe comisarul-sef care a anuntat-o pe respectiva ca-i intocmeste proces verbal contraventional, cu amenda intre trei si cinci milioane de lei, pentru nerespectarea legii. Ea ne-a raspuns ca nu are toata noaptea la dispozitie, sa fie lasata in pace ca trebuie sa numere voturile.

Am sunat la Biroul Electoral de Circumscriptie de unde apoi a fost sunata presedinta cu pricina. Care, pur si simplu a refuzat sa raspunda pentru ca este ocupata. Pana la urma a deschis usa, iar Roxana a putut sa asiste la numaratoare", a declarat Orban care a mentionat ca apoi a plecat sa "mai sparga si alte usi inchise candidatilor Aliantei pentru ca numaratoarea sa iasa bine".

Lui Orban i s-a parut cu atat mai ilara situatia de la sectia 334 cu cat la sectia alaturata, adica o usa mai incolo, numaratoarea se efectua cu usa deschisa. "Sunt convins ca daca nu reuseam sa patrundem, asa cum legal aveam dreptul, la sectiile cu pricina, ne mai furau vreo zece procente", a declarat Orban la final.

Presedintele BEM a facut ce-a vrut

Aurelian Pavelescu, reprezentant al PD in BEM, a atras atentia asupra faptului ca pana ieri la pranz multe din procesele verbale cu rezultatele de la circumscriptiile de sector nu fusesera depuse la BEM. Spre exemplu, in sectorul 4, nu fusesera depuse procesele verbale de la 13 sectii, in sectorul 2 de la peste 130, in sectorul 3 de la sase sectii.

O asemenea intarziere este fara precedent in istoria alegerilor din Romania de dupa '89, mai ales in conditiile in care majoritatea membrilor BEM au refuzat sa ceara explicatii presedintiilor de sectii de votare. Pavelescu a propus adoptarea unei hotarari prin care BEM sa solicite explicatii in scris pentru intarzierile foarte mari, dar s-a refuzat si cererea de explicatii.

Aceasta in conditiile in care reprezentantii Aliantei PNL-PD au dovada faptului ca la sectia 999 procesul verbal initial a inlocuit cu unul fals. Aurelian Pavelescu a subliniat faptul ca, in prima parte a zilei de duminica, presedintele BEM, judecatoarea Elena Roventa s-a intretinut cu subprefectul Capitalei, Cornel Baranga, care in final a fost scos afara.

Important este faptul ca, a sustinut reprezentantul PD in BEM, judecatoarea Elena Roventa a dat numeroase telefoane pentru a discuta cu presedinti ai sectiilor de votare.

Contestatiile facute la BEM, declinate

Mai mult, in aceeasi zi a votarii, pana in jurul pranzului, toate contestatiile facute la BEM "au fost declinate" de judecatoarea Elena Roventa in urma unor discutii telefonice cu presedintele Biroului Electoral Central Petre Similean, a precizat Pavelescu, accentuand faptul ca judecatoarea Elena Roventa a hotarat de una singura.

Reprezentantul PD in BEM a exemplificat si cu o sesizare a Asociatiei Pro Democratia care acuza savarsirea de infractiuni in procesul electoral. "Trebuia sa comunicam sesizarea la Politie si aceasta urma sa cerceteze cazul", a spus Pavelescu, dar majoritatea din BEM nu a acceptat invocand faptul ca nu sunt suficiente probe. Dupa o discutie de o ora si jumatate, s-a decis ca BEM nu e competent.

"Era de datoria Politiei sa analizeze probele si sa cerceteze cazul", a subliniat Pavelescu, atragand atentia asupra faptului ca BEM se poate face vinovat de "omisiune a sesizarii".

Chirita contesta rezultatele din Sectorul 5

Candidatul Aliantei PNL-PD la Primaria sectorului 5, Calin Catalin Chirita, a contestat, marti, la BEM, rezultatele partiale ale alegerilor din acest sector, motivand ca numaratoarea paralela facuta de Alianta il indica drept competitor pentru turul doi.

"Rezultatele pe care le-a inregistrat candidatul independent Daniel Marian Vanghelie nu depasesc 48,7%", precizeaza Chirita intr-un comunicat dat ieri publicitatii.

Aici se arata ca "s-au constatat foarte multe nereguli (intocmirea proceselor verbale, numarul exagerat de voturi nule, multe voturi exprimate prin lista suplimentara) care demonstreaza o fraudare a alegerilor intr-un numar foarte mare de sectii". In consecinta, candidatul PNL-PD a cerut verificarea voturilor exprimate pentru toti candidatii la Primaria sectorului 5.

Conform ultimelor rezultate comunicate de Biroul electoral de circumscriptie al sectorului 5, candidatul independent Daniel Marian Vanghelie se afla pe primul loc in optiunile electoratului din sectorului 5 cu 50,8%, iar Catalin Chirita, pe locul doi cu 23,7%.

Ziua - 9 iunie 2004

La doua zile dupa alegeri, in Bucuresti, Alianta PNL-PD continua sa scada in procente, in timp ce PSD isi mentine cota prezentata la iesirea de la urne, au anuntat reprezentantii Aliantei, care considera ca aceasta statistica, plus intirzierile de la BEM, sint indicii ca se pune la cale furtul voturilor opozitiei.

“Constatam ca, raportat la datele prezentate de cele doua sondaje de opinie efectuate la iesirea de la vot (exit-poll-urile), rezultatele partiale denota un dezavantaj al Aliantei pe care nu ni-l putem explica logic”, a afirmat reprezentantul Aliantei, Ludovic Orban.

El a precizat ca sondajele de opinie din ziua alegerilor au ca marja de eroare plus/minus 3%, ceea ce inseamna ca rezultatul unui partid poate scadea sau urca doar cu 3 procente. “Surpriza maxima este ca Alianta a scazut peste tot, la primarie, la Consiliul General si la sectoare cu procente cuprinse intre 4 si 6, ceea ce este imposibil. Discrepanta este prea mare”, a ripostat Orban.

De exemplu, la Consiliul General, de la 55% cit era cotata Alianta de exit-poll, acum, la rezultatele partiale, mai are 51,2%, iar aici este foarte important procentul pentru a se calcula ponderea din consiliu, sustine Orban. Cea mai mare scadere a inregistrat-o candidatul Aliantei la sectorul 4, care dupa iesirea de la urne cistigase din primul tur, iar ieri avea cu 6 procente mai putin.

“Nu este normal! Ne exprimam surprinderea cum poate fi posibil ca doar Alianta sa scada atit de mult, iar la PSD scorul sa ramina constant”, a spus Orban.

Disperat, PSD incearca sa coopteze opozitia

Unele organizatii ale PSD au incercat, in mai multe judete din tara, sa-i determine pe liberali si democrati sa colaboreze cu partidul de guvernamint in consiliile judetene, a declarat ieri purtatorul de cuvint al Aliantei, Calin Popescu-Tariceanu.

Dupa alegerea primarilor, marea miza o constituie formarea consiliilor judetene acolo unde nici una dintre formatiunile politice nu a obtinut majoritatea absoluta. Potrivit lui Tariceanu, filialele PNL si PD au primit deja interdictie din partea conducerii Aliantei sa incheie intelegeri cu partidul de guvernamint.

“Dupa cum am afirmat in mai multe rinduri, o colaborare intre Alianta PNL-PD si PSD este imposibila”, a precizat Tariceanu, subliniind ca scopul opozitiei la aceste alegeri a fost sa-i impiedice pe baronii PSD sa mai conduca in consiliile judetene. Tariceanu a oferit doar doua exemple de judete unde PSD a incercat cooptarea Aliantei: Alba si Hunedoara.

El a mentionat ca, in timp ce Alianta refuza categoric PSD-ul, oferta ramine deschisa pentru PRM si PUR. “Avem disponibilitate politica fata de PUR la Bacau, unde Alianta va sustine in turul doi candidatul PUR, in schimb asteptam o declaratie publica din partea acestui partid pentru sustinerea in consiliul judetean”, a spus purtatorul de cuvint al Aliantei.

Potrivit unor surse liberale, este posibil ca Stolojan cu Basescu sa mearga la Bacau pentru a-l sustine pe candidatul PUR in lupta politica din turul doi cu Dumitru Sechelariu.

Ev. Zilei - 9 iunie 2004