Datele partiale din primul tur de scutin arata ca PSD a pierdut o buna parte din resedintele de judet si, chiar daca ar cistiga infruntarea in resedinte unde rezultatele de pina acum ii dau prima sansa, se contureza rezultate mai slabe decit acum patru ani.

Dupa votul din 6 iunie partidul de guvernamint si-a adjudecat patru capitale de judet spre deosebire de Alianta PNL-PD care a cistigat sase (la Brasov si Rm. Vilcea concureaza candidati din Alianta) plus primaria Capitalei.

Victoria de la Bucuresti are nu doar valoare simbolica si anume pastrarea in portofoliul Opozitiei a unui teritoriu electoral de care PSD, in formele de pina acum, a fost sistematic tinut la distanta. La alegerile generale, voturile bucurestenilor pot contrabalansa rezultate favorabile pe care PSD le-ar obtine in cinci-sase orase maricele.

Declinul incontestabil de la sectoare arata, nu doar la primari ci si la compozitia consiliilor locale, cit de dura a fost sanctiunea alegatorilor pentru fosta administratie pesedista. Comparatia cu rezultatele din 2000, obtinute in capitalele de judet, ingroasa linia decaderii.

Potrivit unui raport pe care PDSR-ul de atunci il facea public dupa alegeri, la finalul celor doua tururi partidul isi trecea in cont 20 de capitale judetene. Celor patru obtinute acum din primul tur li se mai pot adauga inca sapte, judecind dupa procentele cu care cadidatii PSD au intrat in turul doi.

Chiar daca am adauga si orase in care rezultatele sint mai greu previzibile precum Buzau sau Botosani bilantul este oricum mai prost ca acum patru ani.

Se anunta dispute foarte interesante in resedinte de judet unde voturile candidatilor PRM vor fi la mare cautare printre rivalii din turul doi. Cei mai rivniti alegatori PRM sint fara indoiala la Cluj-Napoca. Voturile obtinute de Gheorghe Funar (20,7%) vor fi decisive.

Poate din acest motiv liderul PD Traian Basescu nu a exclus, intr-o recenta declaratie televizata, PRM-ul de pe lista partidelor cu care aliatii se vor purta discutii pentru turul doi. O colaborare electorala, recunoscuta public, cu partidul lui Corneliu Vadim Tudor e insa o povara greu de purtat si e de presupus ca PSD nu o va lasa netaxata.

Cu sau fara indemnuri de la Funar e plauzibil ca alegatorii sensibili la discursul nationalist sa fie rezervati in a sprijini candidatul PSD despre care se stie deja ca, printr-n protocol cu UDMR, are suportul electoratului maghiar. In plus, Alianta, PUR si PRM au deja o forma de colaborare pentru supravegherea alegerilor, iar alegatorii i-au dat deja lui C.V.

Tudor citeva oportunitati de pe urma carora va incerca sa obtina maximum de foloase. PRM este deci factor decisiv in orase precum Buzau unde lui Cezar Preda (PD- 30,8%) i-ar fi insuficient sprijinul PNL (10,3%).

Ca sa poata obtine un avans in fata lui Constantin Boscodeala (PSD- 41,4%) candidatul Aliantei poate cu greu renunta la procentele PRM-ului chiar daca le-ar socoti in dreptul sau pe cele ale PUR. Situatie si mai strinsa la Botosani unde Florin Egner (PSD - 39%) are un avans pe care Calin Flutur (PNL - 28%) cu greu se poate gindi sa il recupereze fara PRM.

Partidul lui Dan Voiculescu e in citeva situatii interesante care il califica mai clar ca optiune la negocierile din turul al doilea, pentru resedintele de judet, chiar daca procentele candidatilor sai sint in multe cazuri mai subtiri ca ale PRM-ului. PUR e in prins in competitii grele la Bacau si Galati orase mari cu alegatori generosi la voturi cu PSD.

Romeo Stavarache (PUR-38,82%) a intrat primul in turul doi dar e greu sa se gindeasca la o victorie confortabila fara cele peste 10 procente ale liberalilor si poate chiar ale PD. La Galati situatia este si mai dificila, chiar atipica.

Buturuga mica a confruntarii este un independent controversat, Andrei Lisinschi (20,3%) si este greu de anticipat care dintre cei doi candidati, actualul primar Dumitru Nicolae (PSD- 35,1%) si predecesorul sau Eugen Durbaca (PUR-25,6%) va reusi sa negocieze mai cu folos.

Judecind dupa voturile obtinute la consiliul municipal si PNL si PD vor avea ce va de oferit dar piinea si cutitul ramin, totusi, la Lisinschi.

Final deschis

O infruntare dramatica, al carei final poate aduce surprize, se anunta la Piatra Neamt. Rivalii Ioan Rotaru (PSD) si Gheorghe Stefan (PNL), intra in turul doi cu procente egale (43%) si doar disciplina stricta a fiecarui grup de alegatori plus sprijinul adus de cele trei procente ale candidatului PD pot hotari invingatorul.

Asadar mai bine de jumatate din capitalele judetelor se vor adjudeca in turul doi. Un calcul sumar al procentelor, dar si al posibilelor intelegeri electorale arata ca Alianta PNL-PD intra cu un avantaj (si psihologic) in mai multe resedinte decit PSD.

La negocieri vor conta nu doar pozitiile candidatilor pentru primarii, ci si rezultatele din consiliile locale si, mai ales, cele de la consiliile judetene a caror conducere va fi stabilita prin votul alesilor de la 6 iunie. Iar prefigurarea aliantelor politice pentru conducerea judetelor poate da indicii despre intelegerile pentru care negocierile deja au inceput.

Turul doi de foc

In turul doi PNL-PD si-ar putea mari numarul victoriilor la aproape 20 - asadar jumatate din resedintele de judet- daca judecam dupa suma procentelor obtinute separat de candidatii Aliantei. Sint 12 municipii in care se pot anticipa trei tipuri de situatii:

• confruntari cu rezultate previzibile in care voturile insumate ale candidatilor PNL-PD asigura avansuri confortabile cu conditia ca alegatorii celor doua partide sa-si pastreze interesul de participare la vot;

• confruntari in care alegatorii PRM sau/si PUR ar putea transa disputa, in functie de recomandarile candidatului iesit din cursa dar si masura in care acestea vor fi urmate

• confruntari cu rezultat deschis din cauza procentelor foarte apropiate cu care rivalii au intrat in turul doi

La prima categorie ar putea fi trecuta Oradea unde candidatul PD, Petru Filip, are un 47, indeajuns ca sa putem crede ca il va invinge pe contracandidatul UDMR Biro Rozalia punind la socoteala si cele 12 procente ale liberalului iesit din cursa.

Situatii asemanatoare sint la Slatina (Darius Vilcov, PD- 45%, PNL- 4%), Bistrita unde Vasile Moldovan intrat primul in turul doi (36%) ar cistiga lejer cu voturile partenerului liberal (16%), Arad, unde voturile PNL (14,8%) si PNTCD (13,7%) iar putea asigura victorila lui Gheorghe Falca (PD-20,5%), Braila oras in care C-tin Sever Cibu (PNL- 29,4%) ar putea invinge cu sprijinul PD (21.

5%), Tulcea unde avansul lui Constantin Hogea (PD- 43,1%) poate fi consolidat cu procentele aliatului din PNL (14,6%) si Zalaul a carui primarie ar putea fi cistigata de candidatul PD, Radu Capilnau (21,21%) ale carui voturi se pot dubla cu sprijinul alegatorilor candidatului PNL (21,14%).

Alianta 33,5%, PSD 32,8%

La inchiderea editiei, potrivit datelor BEC in urma centralizarii a 90% din sectiile de votare din tara, avantajul Aliantei fata de PSD se marise la aproximativ un procent. Situatia de la consiliile judetene se prezenta aseara astfel: Alianta PNL-PD avea 33,52, in timp ce PSD aduna 32,84. Astfel, fata de rezultatele anterioare, PSD a mai scazut, iar Alianta a crescut sensibil.

Miine dimineata, BEC va anunta rezultatele finale.

Situatia nationala la consiliile judetene, centralizata ieri de BEC (in 83,8% din sectiile de vot din tara) si prezentata de PNL, arata ca Alianta PNL-PD a iesit invingatoare cu citeva zecimi de procente in fata PSD. Alianta PNL-PD a obtinut 33,61%, in timp ce PSD are 33,15%. Liberalii au intocmit aceasta statistica dupa datele prezentate, ieri, la ora 11.00, de Biroul Electoral Central.

Diferenta destul de sensibila, de 0,5%a, poate duce la o rasturnare de situatie pina la incheierea numaratorii. Pina acum, potrivit PNL, cele doua partide din Alianta au cistigat impreuna cel mai mare numar de mandate in consiliile din 10 judete, printre acestea aflindu-se Brasov, Timis, Bihor, Vaslui, Satu Mare, Alba, Calarasi.

Satisfactia PNL si PD este cu atit mai mare cu cit scopul declarat in alegerile locale a fost sa obtina majoritatea in consiliile judetene pentru a-i detrona pe baronii locali, in majoritate presedinti ai consiliilor de judet. In campania electorala, PNL si PD au semnat, la nivel local, cu alte partide asa-numite pacte antibaroni.

Tariceanu a adaugat faptul ca, fata de 2000, PNL si PD au obtinut de doua ori si jumatate mai multe voturi. In paralel cu conferinta PNL, partidul de guvernamint organizase o conferinta de presa pe aceeasi tema din care rezulta ca PSD sta mai bine la consiliile judetene. Numai ca PSD alesese ca reper o centralizare pe doar 32% din numarul total al sectiilor de votare din tara.

Reprezentantii PSD au omis astfel situatia ulterioara in care Alianta iesea cistigatoare, pentru a prezenta rezultatul, de la momentul in care scorul era favorabil partidului de guvernamint.

Alina Mihai