Sanatatea si fericirea nu pot fi cumparate cu bani, insa persoanele cu un venit mare si cu o situatie profesionala buna traiesc, de regula, cu citiva ani in plus fata de cei mai putin favorizati de soarta, releva cotidianul The Times, citind rezultatele unui studiu desfasurat in Marea Britanie.

Locul pe care o persoana il ocupa in “turma societatii” are o importanta majora in ceea ce priveste longevitatea si gravitatea bolilor ce ar putea s-o afecteze, afirma cercetatorul Michael Marmot, profesor la catedra de Epidemiologie si Sanatate Publica din cadrul Colegiului Universitar de Medicina din Londra, in cartea sa “Sindromul statutului”.

Fiecare pas ascendent pe scara ierarhica duce la rezultate spectaculoase, afirma Sir Marmot. Pina si o ascensiune minima pe scara statutului social, cum ar fi, de exemplu, o mica promovare la serviciu sau mutarea dintr-un apartament cu trei camere intr-unul cu patru duce la imbunatatirea starii de sanatate.

Totusi, aceste schimbari nu trebuie sa fie neaparat numai de ordin material: tot ce permite cresterea autoevaluarii are efect pozitiv. De exemplu, actorii care au devenit laureati ai premiilor “Oscar” traiesc, in medie, cu patru ani mai mult comparativ cu ceilalti actori la fel de populari si prosperi, dar care nu au reusit sa obtina acest premiu.

Acelasi efect se verifica si in ceea ce priveste educatia, posesorul unui titlu de doctor avind sanse sa traiasca mai mult decit un simplu absolvent de facultate, pentru a nu mai vorbi de cei care s-au oprit la bacalaureat.

Managerii plasati mai sus pe scara ierarhica, cei care dau indicatii, resimt mai putin efectele nocive ale stresului, in comparatie cu subalternii lor care trebuie sa indeplineasca aceste ordine, fapt care are repercusiuni iminente asupra sanatatii lor.

In ceea ce priveste averea, Marmot spune ca ceea ce conteaza nu este “citi bani aveti in general, ci citi aveti fata de alti membri ai societatii!”.

Bolnavi de invidie

In tarile occidentale prospere, unde subnutritia sau infectiile nu reprezinta niste probleme stringente, oamenii se imbolnavesc din cauza propriului complex de inferioritate.

Indiferent ce loc ar ocupa persoana pe scara ierarhica a unei astfel de societati, sanatatea sa va fi intotdeauna mai buna decit cea a persoanelor care se afla mai jos pe aceasta scara si mai rea comparativ cu cea a persoanelor pozitionate mai sus.

Invidia fata de persoanele care cistiga mai mult ca tine si care se afla mai sus pe scara ierarhica poate duce la dezvoltarea unor patologii grave precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau cele psihice.

Formula victoriei

Prin urmare, cine sint invingatorii? Oamenii cu un statut social inalt. Persoanele care s-au ridicat pina la marginea superioara a scarii profesionale. Proprietarii ale caror case sint mai mari decit cele ale vecinilor lor. Personale care au studii superioare. Persoanele casatorite. Persoanele care citesc mult si au cunostinte vaste.

Oamenii care fac parte dintr-o societate unde cooperarea cunoaste o ampla dezvoltare.

Calea esecului. Cine sint invinsii?

Cei ce traiesc intr-o societate care inlatura majoritatea populatiei de la o participare deplina la viata sociala. Persoanele care resimt in permanenta stresul. Cele cu atitudini ostile. Oamenii care se afla la marginea inferioara a ierarhiei profesionale. Persoanele cu un grad scazut de autocontrol asupra propriei vieti. Oamenii care cistiga mai putin ca vecinii lor.