Dupa doua luni de cand au fost luati ostatici de militanti irakieni din asa-numita "Brigada verde a lui Mahomed", Umberto Cupertino, Maurizio Agliana si Salvatore Stefio, civili care lucrau pentru firme care participau la reconstructia Irakului, au fost eliberati printr-o operatiune-fulger a trupelor americane si poloneze, fara varsare de sange si fara sa fi fost tras nici un singur foc de arma.

Duminica, 6 iunie, o sursa a serviciilor secrete italiene a furnizat informatii considerate credibile despre locul unde erau tinuti cei trei italieni, impreuna cu un intreprinzator polonez. Pentru a demonstra ca a stat intr-adevar de vorba cu cei trei, sursa a dat anumite indicii inedite privind familia unuia dintre acestia.

Prin urmare, fortele americane au interceptat zeci de convorbiri din zona prin satelit si, inserand anumite cuvinte-cheie intr-un sistem computerizat, au putut obtine indicii suplimentare. Curand, trupele coalitiei supravegheau casa in care se aflau ostaticii. Astfel, au constatat ca, marti dimineata, acestia erau paziti doar de doi irakieni, unul in afara, altul inauntru casei.

Era ocazia ideala pentru o interventie. Imobilul a fost incercuit, iar irakienii, confruntati cu o forta mult superioara numeric, nu au opus rezistenta si au fost arestati.

Detaliile sunt inca neclare, iar meritul operatiunii si-l asuma atat polonezii (care se pare ca au avut intr-adevar contributia principala, prin intermediul serviciilor lor secrete care erau pe urmele cetateanului polonez Jerzy Kos, si el tinut ostatic), cat si americanii.

De asemenea, este neclar daca ostaticii se aflau la sud de Bagdad, cum a declarat comandantul trupelor SUA din Irak, generalul Ricardo Sanchez, sau la Ramadi, la 110 km vest de capitala, cum sustin sursele poloneze. Este cert insa ca acestia au fost mutati de mai multe ori in cursul detentiei, cel mai probabil la bordul unor ambulante.

Sa se fi platit rascumparare?

"Pentru eliberarea ostaticilor nu au avut loc tratative cu teroristii si nu s-a platit nici un fel de rascumparare", au asigurat intr-un glas ministrul de externe italian, Franco Frattini, si premierul Silvio Berlusconi.

In realitate insa, se pare ca s-au dus negocieri pana in ultimul moment si ca un rol important in acest sens l-a avut consiliul clericilor sunniti, care ar fi obtinut incredintarea cadavrului lui Fabrizio Quattrocchi, al patrulea ostatic ucis de irakieni, Crucii Rosii.

Lucrurile s-au precipitat insa in ultimele zile, cand au inceput sa apara indicii din ce in ce mai precise ca cei trei urmau sa fie omorati in ajunul alegerilor europene, ceea ce lasa loc speculatiilor ca guvernul italian a fost dispus sa faca niste concesii, inclusiv financiare, pentru salvarea lor.

Presa italiana semnaleaza ca este surprinzator ca italienii au fost lasati sub paza a doar doi gardieni si avanseaza ipoteza ca gestul a reprezentat de fapt un semnal ca "Brigazile verzi" au dat astfel cale libera eliberarii ostaticilor. Odata in siguranta, cei trei tineri au fost transportati cu avionul in capitala Kuweitului si de acolo in Italia.

Abia dupa eliberare au aflat ca al patrulea dintre ei, Quattrocchi, a fost ucis inca din primele zile de sechestratori, care le ascunsesera acest lucru. "Ma bucur pentru fiul meu, dar o parte din inima mea plange pentru Fabrizio Quattrocchi. Ma gandesc la fiul meu, dar ma gandesc si la familia Quattrocchi. Toata bucuria pe care o simt eu, ei nu o pot avea", a spus mama lui Salvatore Stefio.

Angelo, tatal acestuia, a venit la aeroport cu tricolorul de care nu s-a mai despartit din ziua in care a aflat trista vestea a captivitatii fiului sau. Pe treptele avionului, a ingenuncheat si i l-a dat lui Salvatore, care a sarutat drapelul si l-a strans la piept. "Le multumesc italienilor, carabinierilor, tuturor celor care i-au eliberat pe baieti.

Acestia trebuie sa se simta onorati de ce s-a facut pentru ei", a mai declarat Angelo Stefio. "Data viitoare sa stati acasa la voi!", nu a putut insa sa nu ii admonesteze pe cei trei premierul Berlusconi, care a vorbit la telefon, din avionul care il ducea la summitul G8, cu italienii eliberati.