Noul Executiv interimar irakian a preluat controlul total asupra sectorului petrolier al tarii, au anuntat, marti, seful Guvernului si ministrul petrolului, transmite AFP. "Dispunem acum de controlul total, nu mai exista consilieri", a declarat Thamer Abbas Ghadban, ministrul petrolului, in timpul unei vizite la rafinariile de petrol de la Dura, in sudul Bagdadului.

Consilierii coalitiei isi continua activitatea in cadrul ministerelor care au fost transferate irakienilor, insa nu mai au dreptul de a lua decizii. "Politica in domeniul petrolier va fi pusa in aplicare de irakieni, in proportie de suta la suta. Suntem pe calea cea buna", a declarat Ghadban.

Petrolul, la dispozitia poporului irakian

Sectorul petrolier, care furniza 95 la suta dintre veniturile Irakului inainte de declansarea razboiului din 2003, s-a aflat, pana acum, sub controlul coalitiei conduse de Statele Unite. "In trecut, petrolul irakian a fost utilizat pentru construirea de palate, pentru fabricarea de arme in interesul personal al lui Saddam Hussein", a declarat premierul Iyad Allawi.

"In prezent, cele mai importante resurse naturale au revenit poporului irakian, pentru a servi intereselor acestuia", a adaugat el, subliniind ca "noul Executiv va dispune de controlul total al veniturilor obtinute din vanzarea de petrol". Dupa Arabia Saudita, Irakul dispune de cele mai importante rezerve petroliere din lume, estimate la circa 115 miliarde de barili.

Program nuclear civil, posibil in Irak

In contextul transferului de suveranitate catre Guvernul irakian, un responsabil american de rang inalt a declarat ca Statele Unite, care s-au opus intotdeauna unui eventual program nuclear civil irakian, si-ar putea revizui pozitia, in conditiile unui "Irak transformat", relateaza AFP.

"Aceasta idee este analizata", a afirmat adjunctul secretarului de stat american pentru controlul armamentului si pentru securitate internationala, John Bolton.

"Atunci cand un Guvern reprezentativ va conduce Irakul si cand Consiliul de Securitate al ONU va spune ca Irakul nu dispune de arme de distrugere in masa, cand aceasta tara va fi intr-adevar transformata, cred ca ne-am putea gandi la un program nuclear civil", a precizat oficialul american.

Bolton a explicat ca Statele Unite desfasoara "o cursa contracronometru" pentru a gasi locuri de munca pentru cei

400-500 de oameni de stiinta irakieni care lucrau in domeniul armamentului, in perioada regimului lui Saddam Hussein.

Cu toate ca in Irak nu au fost descoperite arme de distrugere in masa, americanii sunt ingrijorati ca specialistii irakieni din sectorul armamentului ar putea fi "racolati" de retele teroriste sau de statele care doresc sa obtina arme chimice sau bacteriologice, cum a fost cazul cercetatorilor sovietici, dupa dizolvarea URSS.