Cea mai mare tranzactie de inchiriere a anului 2003, care poate fi considerata un record al pietei imobiliare dupa anii 1990, este reprezentata de inchirierea de catre Raiffeisen Bank a unui spatiu de tip A in cadrul Complexului Iride Business Park, acesta insumand mai bine de un hectar (10.500 metri patrati) de birouri, reiese dintr-un studiu efectuat de Eurisko.

Pe locul doi urmeaza RomTelecom si Connex, aceste companii desfasurandu-si activitatea intr-un spatiu de 8000 de metri patrati de birouri, prima in Complexul Grivco Tower, cea de-a doua in Complexul „Charles de Gaulle“. Cu cate aproape jumatate de hectar de birouri se poate mandri si Washington Group, in cadrul Iride, si Alpha Bank, in Complexul Neocity Tower.

Studiul mai arata ca, anul acesta, vanzarea de birouri de categorie B si C va creste, companiile care vor investi in cumpararea de birouri putand amortiza cheltuielile in maximum 10 ani, in timp ce in Occident amortizarea se face intr-o perioada aproape dubla.

Cei de la Eurisko sunt de parere ca pentru birourile de calitate chiria se va mentine la nivelul actual, adica in jur de 18 euro pentru un metru patrat, putand chiar sa scada usor spre sfarsitul anului, datorita celor 120.000 de metri patrati de birouri ce urmeaza sa fie date in folosinta anul acesta.

In urmatorii doi ani, datorita cererii in continua crestere, intreprinzatorii bucuresteni au proiecte in desfasurare care vor pune la dispozitia companiilor interesate imobile ce insumeaza o suprafata totala de 235.000 de metri patrati de birouri, mai arata studiul. Peste jumatate dintre aceste cladiri sunt planificate pentru anul 2004, restul de 40% fiind anuntate pentru anul 2005.

Anul acesta, va fi construit Complexul „Charles de Gaulle Plaza“, una dintre cele mai mari structuri de otel in constructie din Europa de Est. Cladirea va avea 15 etaje, oferind o suprafata bruta de 30.000 de metri patrati, plus parcare subterana, cu o capacitate de 365 de locuri.

Conform studiului Eurisko, si piata spatiilor industriale, respectiv a activitatilor de stocare si logistica a marfurilor va creste simtitor, datorita cresterii economice si a semnalelor bune primite din partea investitorilor straini.

Spatiile din incintele fostelor intreprinderi de stat care pot fi folosite in acest sens ajung la un milion de metri patrati, la acestea, numite spatii vechi, adaugandu-se spatiile noi de categorie A. Chiriile la aceste spatii incep de la 2,5 euro pe luna pentru un metru patrat si ajung pana la 7,5 euro pe luna in cazul unui depozit pe structuri metalice situat pe linia de centura a Capitalei.

Studiul cuprinde si piata spatiilor rezidentiale, ce vizeaza inchirierea de apartamente de lux, vile aflate atat in Capitala, cat si in afara ei. Cererea pentru aceasta categorie este reprezentata in proportie de 95% de cetateni straini care lucreaza in diverse ambasade, care, potrivit studiului, vor plati o chirie din ce in ce mai mica.

Motivul acestei scaderi este reprezentat de oferta mare si de bugetele tot mai mici alocate cetatenilor straini.