Desi Biroul Electoral Central nu a anuntat rezultatele finale ale alegerilor locale, negocierile pentru formarea de aliante in vederea obtinerii majoritatii in consiliile judetene sau pentru obtinerea posturilor de primar sunt in desfasurare, unele fiind chiar incheiate.

Nu intamplator, aliantele menite a detrona principalii baroni locali au fost deja finalizate, Bacaul si Gorjul fiind cele mai vizibile dintre ele. Marti seara, a avut loc o intalnire de taina intre presedintele PUR, Vasile Voiculescu, si cei doi copresedinti ai Aliantei D.A.

PNL-PD, Traian Basescu si Theodor Stolojan in urma careia liberalii si democratii s-au angajat sa il sustina cu toate mijloacele pe candidatul umanist, Romeo Stavarache. De altfel, ieri, intr-o conferinta de presa, Basescu si Stolojan si-au declarat disponibilitatea de a se deplasa la Bacau pentru a-i face campanie lui Stavarache.

“Si eu si Stolojan suntem dispusi sa mergem la Bacau, oricand doreste candidatul PUR, pentru a mobiliza electoratul Aliantei pentru a-l sustine in turul doi, pentru a-l elimina pe cel mai mizerabil dintre baronii locali (Dumitru Sechelariu n.r.)”, a afirmat Basescu, mentionand ca daca va fi nevoie va participa la mitinguri, si se va duce si in piata de zarzavat in acest sens.

Opozitia se instaleaza

si acasa la Mischie

Desi in conferinta de ieri, cei doi lideri ai Aliantei au negat orice contact direct cu PRM, se pare ca liberalii si democratii s-au inteles deja cu peremistii in vederea obtinerii majoritatii in consiliul judetean Gorj, fieful fostului baron pesedist Nicolae Mischie.

Potrivit liderului filialei locale a PRM, deputatul Ion Mocioi, partidul din care face parte va detine postul de presedinte al Consiliului Judetean Gorj, conform intelegerilor preelectorale facute cu PNL si PD.

Conform intelegerii opozitiei, in cazul obtinerii majoritatii, partidul care a castigat cele mai multe mandate va prelua presedintia Consiliului Judetean, celorlalte doua partide revenindu-le posturile de vicepresedinte.

PRM nu a nominalizat pana acum persoana care va fi sustinuta pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean si nici PNL si PD nu au facut vreo nominalizare pentru posturile de vicepresedinte.

Vicepresedintele PD Gorj, Vasile Popeanga, reales consilier judetean, a declarat, intr-o conferinta de presa organizata impreuna cu PNL Gorj, ca “cei care vor trada vor fi niste oameni terminati in judet”, precizand ca tradatorii vor fi si dusmanii sai personali pentru “tot restul vietii”.

Partidele de opozitie au suspiciuni ca PSD Gorj va incerca sa “cumpere” cel putin unul din cei 17 proaspeti consilieri judeteni. Situatii asemanatoare celei din Gorj se intalnesc si in judetele Ilfov si Dolj, fiefuri ale PSD, unde liberalii si democratii se pot alia cu PRM sau PUR pentru a detrona partidul de guvernamant din consiliul judetean.

Filialele galatene ale PNL, PD si PUR au semnat, marti seara, un protocol de colaborare care prevede sustinerea reciproca pentru turul al doilea. PNL si PD il vor sprijini, in turul al doilea, pe candidatul PUR Eugen Durbaca, fost primar al Galatiului, care se confrunta cu actualul primar PSD, Dumitru Nicolae.

Cele trei partide au convenit ca Durbaca sa preia cateva puncte din platformele-program ale liberalilor si democratilor si sa le includa in oferta sa electorala. Pe de alta parte, PNL, PD si PUR au convenit ca un viceprimar sa fie al PNL, iar celalalt al PD.

Functia de presedinte al Consiliului Judetean va reveni liberalilor, un post de vicepresedinte al CJ va reveni PUR, iar celalalt va fi luat de PD, conform protocolului.

La Bistrita, in eventualitatea in care candidatul PD, Vasile Moldovan, actualul primar, va castiga alegerile in turul doi in defavoarea candidatului PSD, Adrian Muresan, viceprimarii vor fi desemnati din randul consilierilor PNL si PRM.