Creditele ipotecare si de consum sunt foarte riscante pentru bancile comerciale, luand in calcul instabilitatea veniturilor populatiei si a pietei de munca, precum si scumpirea iminenta a energiei, a aratat ieri dr. Nicolaie Hoanta, presedintele Bancii Comerciale Carpatica (BCC), cu ocazia listarii actiunilor bancii din Sibiu la BVB."Cerere exista, dar trebuie sa fie si solvabila.

Nu cred in acest produs de masa, la care sa aiba acces oricine", a avertizat Hoanta, sustinand ca putini romani prezinta garantie pentru contractarea cu usurinta a imprumuturilor. Presedintele Bancii Carpatica este de parere ca se poate vorbi, intr-adevar, despre relaxarea pietei ipotecare doar cand bancherii vor fi capabili sa acorde credite imobiliare oricarui solicitant.

Din acest motiv, doar cinci la suta din oferta de credite a BCC reprezinta credite de consum. Hoanta subscrie si el la consideratiile celorlalti jucatori importanti de pe piata bancara, fiind de parere ca reducerea dobanzii de interventie a BNR este una modesta. "Totusi, momentan, aceasta reducere nici nu poate fi fortata", sustine acesta.

Numai cand BNR va decide o scadere de 2-3 puncte procentuale, bancile comerciale vor modifica, la randul lor, dobanzile practicate, a mai adaugat Hoanta, prognozand ca acest lucru s-ar putea intampla in toamna.

"Cand guvernul cere bancilor comerciale scaderea dobanzilor, uita ca nu numai reducerea dobanzii de interventie influenteaza acest lucru, ci se ia in calcul si raportul cerere-oferta, riscurile industriei romanesti si nu in ultimul rand, rata reala a inflatiei care nu este de 9 la suta", a indicat presedintele BCC cateva dintre motivele pentru care bancile nu se grabesc sa diminueze dobanzile.

Totusi, Hoanta a avertizat ca o viitoare crestere a dobanzilor la creditele in lei sau in valuta ar putea omori creditul ipotecar. BCC listeaza la Bursa de Valori Bucuresti un numar de peste 360 de milioane de actiuni cu o valoare nominala de 2.000 de lei, avand simbolul BCC.

Principalul segment de credite al BCC este dedicat IMM-urilor, pentru care banca beneficiaza de o finantare externa in valoare de opt milioane de euro.Banca Carpatica prognozeaza, pentru anul 2007, o cota de piata minima de 1,5 la suta.