33 de elevi care vor absolvi zilele acestea Colegiul National “Vasile Alecsandri” din Galati au fost acceptati la universitati de elita din America si Europa, primind burse substantiale din partea acestora.

Si de la alte licee din Galati sint copii care vor lua drumul universitatilor din strainatate, dar Colegiul “Vasile Alecsandri” se afla in top cu cel mai mare numar de elevi de performanta.

Nicoleta Ionita, sefa Catedrei de engleza de la Colegiul “Vasile Alecsandri”, a stiut sa le insufle copiilor dorinta de a razbate in viata, pregatindu-i pentru a face fata tuturor situatiilor.

Toti acesti copii au muncit inca din clasa a V-a, si-au pus la pusculita banii obtinuti la olimpiade pentru ca stiau inca de atunci ca vor pleca la studii in strainatate si au vrut sa aiba banii pregatiti pentru actele necesare. “Am vrut sa studiem la universitati din strainatate pentru ca acolo avem posibilitatea de a avea dotari si echipamente care ne permit un studiu de performanta.

Plecam pentru ca vrem sa ii cunoastem pe cei mai buni profesori si studenti si pentru ca dorim sa fim, la rindul nostru, cei mai buni. Plecam pentru ca vrem sa demonstram ca sintem la fel de buni ca si cei din alte tari”. Acestea sint motivele care i-au facut pe cei 33 de elevi de la Colegiul “Vasile Alecsandri” sa isi doreasca inca din clasa a V-a sa plece in lume.

Dintr-o singura clasa a colegiului, pleaca la universitati din strainatate 15 copii, restul fiind de la alte clase. Ei vor primi burse din partea institutiilor din America si Europa de sute de mii de euro.

Universitati de elita

International University Bremen - Germania, College Wooster - SUA, New York State University, Worcester Polytechnic Institute, Dartmouth University, Fairligh Dickinson - SUA, Harvard University sint doar citeva dintre universitatile la care au fost acceptati elevii galateni. Roxana Mirica este una dintre elevele cotate cu punctaje maxime.

Ea a fost acceptata la Dartmouth, care i-a acordat o bursa de 42.000 de dolari pe an. Fata a luat examenul SAT cu punctaj maxim la matematica, chimie si engleza, fiind considerata de cei care i-au corectat lucrarile “un fenomen”. Ana Maria Iarca va primi de la Colgate University o bursa anuala de 40.000 de dolari, Andrei Traian va avea de la College Wooster o bursa de 24.

000 de dolari pe an, Emilia Holban a fost acceptata de Worcester Polytechnic Institute cu o bursa de 27.000 de dolari pe an, restul elevilor primind burse cuprinse intre 10.000 si 15.000 de dolari pe an.

S-au pregatit ani intregi

Profesoara Nicoleta Ionita este cea care le-a repetat elevilor zi de zi ca vor reusi in competitiile cu cei mai buni elevi din lume.

Profesoara spune insa ca toti acesti elevi s-au pregatit inca din clasa a V-a pentru a ajunge sa fie acceptati la universitati internationale. “E o munca de sapte - opt ani. Acesti copii trebuie, in primul rind, sa cunoasca limba engleza la perfectie.

Ei trebuie sa sustina examenele internationale TOEFEL, SAT l si SAT ll, unde concureaza cu cei mai buni elevi din lume dar, cu toate acestea, s-au situat mereu pe primele locuri. Avem fosti elevi care au absolvit universitati din America sau Europa pe primele locuri, cu diplome de onoare care le atesta rezultatele deosebite.

Nu le poti vorbi unor astfel de copii cu un fals patriotism, indemnindu-i sa dea examene la universitati din Romania. Ei ajung sa fie printre cei mai buni studenti sau absolventi din lume. Nu poti sa le tai aripile, spunindu-le ca trebuie sa ramina in tara din patriotism. Eu i-am invatat mereu pe copii sa priveasca in perspectiva, sa isi planifice activitatile cu un scop precis.

Le-am recunoscut potentialul si i-am incurajat”, spune profesoara Nicoleta Ionita care i-a invatat pe copii sa nu poarte ochelari de cal si sa fie gata sa se adapteze oriunde in lume: “E bucuria mea cea mai mare cind stiu ca nu am avut nici un esec cu elevii mei. Ei sint pregatiti sa infrunte orice fel de greutati.

Trebuie spus un lucru: o universitate de prestigiu din strainatate nu tine cont doar de faptul ca elevul e olimpic la fizica sau la matematica. Tine cont de activitatile pe care le-a avut copilul in timpul scolii, de puterea lui de a se adapta la unele situatii. E un drum lung pina la a fi accep-

tat de o astfel de universitate”.

Activitati extrascolare

In cadrul Colegiului National “Vasile Alecsandri”, un fel de pepiniera de copii de performanta, fiinteaza mai multe cluburi, iar activitatile caritabile fac parte din programul zilnic al elevilor. Toate acestea au fost importante pentru ca elevii sa fie acceptati la universitati internationale.

Au ajutat femeile din Penitenciar, proiect inceput cu doi ani in urma, stringind pentru acestea fonduri pentru efecte personale, haine si alte lucruri necesare. Elevii si-au mai adus contributia la imbogatirea zonei verzi a orasului, activind in “clubul verde”.

Clubul de informatica, cercul inventatorilor, echipe de sport, piese de teatru puse in scena in exclusivitate de elevi, cercuri literare, actiuni filantropice - toate acestea au fost facute de elevii care pe parcursul celor patru ani de liceu au invatat sa munceasca, sa daruiasca, sa fie generosi, avind de cele mai multe ori ca modele chiar pe profesorii lor.

33 de elevi vor absolvi in doar citeva zile liceul. Examenul de bacalaureat nu e o problema pentru ei. Cei 33 de elevi au deja bagajele pregatite pentru Europa sau America.

“Au facut rost de bani cu mintea lor”

Sint copii obisnuiti sa munceasca, sint copii care au fost nevoiti sa le dea o mina de ajutor parintilor. “90 la suta din acesti copii provin din familii care nu au posibilitati materiale deosebite. Sint printre ei copii care si-au strins bani inca din clasa a lX-a, nu este o gluma. Toti banii pe care i-au obtinut la olimpiade si i-au pus deoparte.

Unii dintre ei au muncit, au facut rost de bani cu mintea lor, pentru ca toate formalitatile, toate actele necesare pentru dosarul catre universitate se ridica la circa 1.000 de euro, ceea ce este foarte mult. Unii parinti au facut eforturi supraomenesti, si-au vindut apartamentul...

Sint elevi care stiu sa munceasca si care, de fapt, au muncit din greu pentru a ajunge aici”, ne-a mai spus profesoara Nicoleta Ionita.

Premiantii colegiului

Andrei Traian a obtinut medalia de bronz la salonul mondial de inventica EUREKA 2001, are patru brevete de inventie depuse la OSIM, are 4 premii nationale la concursuri de fizica.

Andreea Fratila este de ani buni olimpica la engleza si la franceza, Ruxandra Badea se afla printre primii poeti ai lumii, ea fiind finalista la concursul international Poetry Contest, Alina Ramona Oceanu stie engleza, franceza, latina, germana, italiana si spaniola.

Anca Magdalena Bordeianu, Ana-Maria Bortes, Silviu Constantin Postavaru, Anamaria Simion, Razvan Pascanu, Alexandru Stan, Catalin Codreanu, Bogdan Minzu, Cristina Diana Albu, Daniela Emilia Holban, Corina Buruiana, Raluca Nicoleta Buruiana, Alina Codruta Pohrib - toti acesti copii au rezultate deosebite la concursurile de limbi straine, concursuri de literatura, eseuri, matematica, informatica,

au jucat in spectacole de teatru, au fost voluntari in diferite actiuni caritabile, au fost prezenti in mijlocul comunitatii galatene, sprijinind copii sau adulti aflati in situatii de criza.

Au fost obisnuiti de catre profesorii lor sa aiba responsabilitati si sa priveasca in perspectiva, sa isi stabileasca un obiectiv si sa lupte pentru a-l atinge.

Profesorii de la Colegiul National “Vasile Alecsandri”, ca Nicoleta Ionita, Mihai Vasiliu, Doru Constantin, Ruxandra Serban, Chita Popovici, Constantin Ursu, Emil Dumitrescu, Marin Dolteanu sau directorul Cezar Gaiu, si-au incurajat elevii sa isi doreasca mereu sa ajunga in virf, dar i-au invatat ca pentru asta trebuie sa munceasca pe brinci.

Dosar pentru universitate internationala

• Mediile anuale trebuie sa fie peste 9

• Elevii trebuie sa fi desfasurat activitati in sprijinul comunitatii

• Sa fi activat in cluburi (de informatica, ecologiste, muzicale etc.)

• Sint punctati daca au participat la sesiuni de comunicari stiintifice.

• Sa aiba toate examenele obtinute: TOEFEL (limba engleza), SAT I (limba engleza si matematica), SAT ll (examen facultativ, dar cu greutate, care consta in trei obiecte la alegere intre matematica, fizica, chimie, istorie universala, filozofie, sociologie si un eseu in limba engleza)

• Eseurile sint foarte importante si “atirna” greu la punctaj

• Recomandari din partea profesorilor si a organizatiilor in care elevul a activat

• Interviul este elementul final, discutia cu reprezentantii universitatii fiind libera. Candidatul trebuie sa fie sigur pe el, sa demonstreze ca are un caracter puternic

Harvard University l-a vrut pe Ciprian

Ciprian Stratulat, inca elev in clasa a Xll-a D la Colegiul National “Vasile Alecsandri”, a fost acceptat la Harvard University cu o bursa de 46.500 de dolari pe an. La Harvard sint acceptati cei mai buni copii din lume.

Olimpic la fizica inca din clasa a Vl-a, Ciprian a cistigat premii si la olimpiada de biologie, vorbeste engleza si germana, e pasionat de electronica si viseaza sa ajunga expert in robotica: “Visul meu este sa proiectez roboti spatiali. Am mai multe proiecte realizate pina acum impreuna cu echipa de colegi de la liceu”.

Mod de relaxare pentru Ciprian, de exemplu, nu inseamna muzica sau plimbare: “Scriu, e felul meu de a ma destinde, de a ma relaxa. Am scris un roman, “Calatorie spre Bellatrix”, care a fost publicat cu ajutorul unui sponsor de la emisiunea “Surprize, surprize”. Voi pleca la Harvard, unde am fost acceptat.

Voi pleca mai devreme pentru ca deja mi-am gasit un loc de munca: voi face curatenie in campusul universitar pentru a face rost de bani de buzunar.

Nu mi-e rusine sa muncesc, la liceu, profesorii, in special doamna Nicoleta Ionita, ne-au invatat ca munca nu e o rusine. Am avut profesori de exceptie, poate ca aceasta a fost sansa mea si a colegilor mei. Profesorii acestia ne-au invatat sa luam startul”. Tatal e invatator, mama e profesoara de religie.

Ciprian mai are o sora, Alisia, o eleva la fel de buna ca si fratele ei, fata fiind eleva tot la Colegiul National “Vasile Alecsandri”. Este mindru ca va merge la Harvard, dar si mai mindri sint profesorii lui: “Acolo ajung cei mai buni, iar Ciprian se numara printre ei. Cind ma uit la copiii acestia, si eu, si colegii mei stim ca nu muncim degeaba.

Fie ca este de la Colegiul “Vasile Alecsandri”, fie ca este de la orice alt liceu, un copil trebuie impins un pic de la spate, sa ii dai aripi, pentru ca restul va face singur cind va intelege ca poate cuceri lumea”, ne-a spus profesoara Nicoleta Ionita. Ea este ceea ce elevii numesc “profa de gasca”.

Copiii stiu ca profesoara lor se enerveaza repede, dar ca la fel de repede ii trece pentru ca nu se poate supara pe ei.