Jurnalul National a dezvaluit, intr-o serie de anchete jurnalistice, personajele controversate ce roiesc in jurul muribundei rafinarii RAFO Onesti. Investigatiile noastre au aratat conexiunile existente intre indivizi precum Razvan Liviu Temesan, Corneliu Iacobov, Vasile Frank Timis, Marian Iancu sau Ovidiu Tender, conexiuni ce conduc in miezul afacerii RAFO.

Prin intermediul unor firme din Romania, Anglia sau Austria, acestia controleaza o mare parte din resursele naturale ale Romaniei si sunt sau au fost implicati in afaceri controversate cu petrol.

In urma uneia dintre ultimele anchete publicate pe aceasta tema, in care aratam legaturile dintre unul dintre directorii firmelor lui Vasile Frank Timis si afacerea RAFO, acesta din urma a publicat, in regim de publicitate, in presa centrala o scrisoare deschisa in care dezminte orice relatie de afaceri cu RAFO Onesti.

In numarul de astazi, va prezentam, mai pe larg, in baza unor documente, legaturile dintre oamenii implicati in companiile lui Frank Timis si afacerea RAFO.

Balkan Petroleum la orizont

In toamna anului trecut, pe fondul discutiilor despre imensele datorii fata de bugetul de stat pe care le-a acumulat sub sefia lui Corneliu Iacobov si Razvan Temesan rafinaria RAFO din Onesti, a aparut, din senin, o firma englezeasca care a preluat RAFO cu tot cu datorii.

Aceasta companie, numita Balkan Petroleum, a fost un mister pentru toata lumea, cu atat mai mult cu cat reprezentantii statului au refuzat, invocand secretul comercial, sa dezvaluie cine se afla in spatele companiei ce preluase datoria de 7,600 de miliarde de lei pe care RAFO o are fata de stat.

Dupa indelungi investigatii, Jurnalul National a demonstrate ca Balkan Petroleum fusese, in fapt, infiintata de un grup de firme din care facea parte si Gabriel Bivolaru, fostul deputat PSD ce se afla acum in puscarie pentru fraudarea Bancii Romane pentru Dezvoltare.

In toamna trecuta, in firma Balkan Petroleum figurau ca directori o romanca pe nume Liana Radu, ce a facut legatura dintre aceasta firma si Palatul Cotroceni, si irlandezul Cristopher David Grannell.

In urma investigatiilor noastre, a reiesit ca acesta din urma este director in firma European Goldfields, firma activa in domeniul aurifer pe teritoriul Romaniei si care a fost infiintata chiar de catre celebrul cautator de aur de la Rosia Montana, romano-australianul Vasile Frank Timis. Mai mult, Frank Timis este unul dintre actionarii majoritari ai European Goldfields.

Dar pentru ca legaturile dintre directorul din Balkan Petroleum, David Grannell, si Frank Timis sa fie si mai clare, am aflat si ca David Grannell, expert in finante, a ajutat la listarea principalei firme a lui Frank Timis, Regal Petroleum, pe AIM, bursa alternativa din Londra.

Ba mai mult, am aratat si ca Grannell este asociat cu un alt partener de afaceri al lui Frank Timis, Stephen George Roman. Acesta a fost asociat cu Timis in firmele ce incearca acum sa exploateze aurul romanesc. Contactat telefonic, Grannell a admis ca nu stie prea multe despre afacerea RAFO si a dat de inteles ca el a fost doar “desemnat“ sa ia parte in afacere.

Pe firul logic

La foarte putin timp dupa ce am dezvaluit legaturile dintre David Grannell, Balkan Petroleum si Frank Timis, irlandezul si-a dat demisia din aceasta firma. In locul sau a intrat Marian Iancu, reprezentantul grupului romanesc de firme VGB. Acest grup are relatii de afaceri cu Ovidiu Tender, Andrei Serban, mana dreapta a lui Corneliu Iacobov, si pana de curand cu Gabriel Bivolaru.

Reprezentantii grupului VGB au admis implicarea in afacerea RAFO-Balkan Petroleum si, intr-un comunicat trimis la redactie, ne-au spus ca Balkan Petroleum a fost infiintata de catre firmele VGB Invest din Romania si Central Europe Petroleum (CEP) din Anglia (n.n. – de fapt grupul VGB ne-a declarat initial ca firma se numeste Central European Petroleum).

Tot acestia ne-au declarat ca firma CEP are actionariat englez si nu are nici o legatura cu Romania.

Noi am aratat insa ca unul dintre directorii acestei firme, Kiran Patel, este director in grupul de firme Regal, ce ii apartine lui Frank Timis si este asociat si in firma Rathbone, unul dintre principalii actionari ai firmei Regal Petroleum PLC din Anglia, dar si in alte firme in care a fost sau este implicat Frank Timis.

In scrisoarea deschisa semnata de Frank Timis, acesta spune ca este o simpla coincidenta faptul ca dl Patel este prezent si in firma ce detine Balkan Petroleum si, implicit, RAFO si in firmele sale. El spune ca dl Patel este director in mai multe firme si ca faptul ca este director si in CEP si Regal nu demonstreaza legaturile dintre dansul si afacerea RAFO.

Mergand pe firul logic al lui Frank Timis, in acest caz si prezenta anterioara a lui David Grannell in firma Balkan Petroleum este tot o coincidenta. Sau si faptul ca firma Balkan Petroleum s-a mutat, foarte recent, in fostul sediu al firmei Regal Petroleum la numarul 49 pe strada londoneza Albermarle este tot o coincidenta.

Una dintre coincidentele cele mai stranii este insa aceea ca numele anterior al firmei central Europe Petroleum a fost, pana pe 12 februarie 2003, Regal Petroleum Services Limited (n.n. – vezi facsimil). Aceasta este o alta firma din grupul de companii Regal ce ii apartine lui Frank Timis.

Certitudini

In aceasta multitudine de coincidente, putem doar sa afirmam cu certitudine ca Frank Timis i-a asistat pe romanii implicati in afacerea RAFO, punandu-le la dispozitie firme din grupul sau de afaceri. Putem afirma, cu aceeasi certitudine, ca romanii ajutati de catre Frank Timis fac parte dintr-un grup de firme in care nume precum cel al lui Gabriel Bivolaru stau la loc de cinste.

Astfel se explica si faptul ca atat Frank Timis, cat si Ovidiu Tender incearca sa se disocieze de afacerea RAFO si de persoanele active in aceasta afacere.