Potrivit analistilor din domeniul imobiliar, din cauza ca pretul pe metru patrat al apartamentelor vechi a ajuns sa fie egal cu cel al constructiilor noi, tot mai multi clienti ai agentiilor imobiliare se orienteaza spre piata caselor nou-construite si, de la o vreme, chiar spre cea a terenurilor.

O serie de experti si specialisti din domeniul financiar-bancar afirma, citati de revista Capital, ca a venit momentul investitiilor pe termen lung in bunuri imobiliare. Astfel, potrivit unor bancheri, investitia cea mai profitabila in prezent pare a fi cea in terenuri, ca „efect secundar“ al cresterii preturilor apartamentelor.

PRETURI DUBLATE IN DOI ANI

Pretul garsonierelor si al apartamentelor a urcat cu 80-120% in doar doi ani, cu precadere in trimestrele III - VI 2003, pe fondul exploziei cererii pentru creditul imobiliar si ipotecar, accesibil anul trecut si restrictionat in acest an.

De exemplu, un apartament cu trei camere situat intr-o zona bunicica, dar mai „la margine“ (Drumul Taberei, Militari) din Capitala costa, in 2002, aproximativ 12.000 de dolari si putea fi achizitionat relativ usor prin credit ipotecar pe doar zece ani, chiar si de cei care aveau un venit lunar de 300-400 de dolari.

Acum, acelasi tip de apartament „la margine“ - construit inainte de 1989 - este oferit pentru 25.000 - 30.000 euro (nu dolari). Daca la aceasta mai adaugam si conditiile restrictive de acordare a creditelor ipotecare (rata - o treime din veniturile lunare; avans - 15-25%; la un credit de 25.000 pe zece ani, avansul va fi de 6.

250 euro, iar rata lunara va fi de 250-300 euro, deci veniturile lunare trebuie sa fie de minimum 750 euro) este normal ca potentialii clienti ai bancilor sa se orienteze catre credite pentru constructii noi si pentru terenuri.

IEFTINIRILE - TARZII SI CONDITIONATE

In acest context, unii analisti imobiliari estimeaza fie o stabilizare a preturilor, fie chiar o scadere a acestora, cu conditia scaderii dobanzilor la imprumuturile in lei si in valuta, previzibila de altfel din 2005. Oricum, BNR a dat semnalul scaderii cu 0,5% a dobanzii de interventie, impunand, e drept, voalat, bancilor sa procedeze la fel.

Mai trebuie sa adaugam ca, desi solicitarile de credite pentru constructii noi inregistreaza o crestere, totusi bancile nu sunt luate cu asalt in aceasta privinta. Deci si bancherii trebuie sa mai umble la „inmuierea“ conditiilor de creditare.

De ce? Potentialul pietei imobiliare este, potrivit revistei Capital, de sute de miliarde de euro, dar volumul creditelor ipotecare nu va atinge nici macar un miliard de euro, estimarile initiale pentru 2004, de 500 milioane euro, fiind recalculate in scadere de specialisti, la 400 milioane euro.

De asemenea, bancile ar mai trebui sa ia in calcul si potentialul reprezentat de urmatoarele date concrete: l numarul persoanelor din mediul urban care ar dori sa contracteze un credit ipotecar depaseste 220.000 l sunt peste 300.000 de cereri pentru locuinte sociale inregistrate la primarii l peste un milion de persoane locuiesc, doar in Bucuresti, cu chirie.