Summitul G8 care reuneste principalele puteri economice ale lumii, alaturi de reprezentanti ai tarilor arabe, are in continuare pe agenda de lucru situatia din Irak si din Orientul Apropiat.

Votul unanim al membrilor Consiuliului de Securitate al ONU dat rezolutiei anglo-americane pentru Irak nu reprezinta, insa, o rezolvare concreta a situatiei din aceasta tara. Presedintele american, George W.

Bush, depune in continuare eforturi pentru a obtine sprijin militar din partea membrilor NATO. Initiativa liderului american a fost insa intampinata cu reticenta de state ca Rusia, Franta si Canada.

La finalul unei intrevederi cu premierul britanic, Tony Blair, presedintele american a cerut o mai mare implicare a Aliantei Nord-Atlantice in eforturile de stabilizare a Irakului. George W. Bush a declarat ca Statele Unite vor colabora cu mebrii NATO, astfel incat organizatia sa-si mentina macar rolul actual, in speranta ca acesta va fi extins intr-o anumita masura.

In replica, presedintele francez, Jacques Chirac, si-a exprimat rezervele in legatura cu o eventuala implicare a Aliantei Nord-Atlantice in Irak. Chirac a subliniat ca o interventie NATO nu ar putea avea loc decat la solicitarea unui guvern irakian suveran. Mai multe dintre cele 26 de state membre ale NATO au trimis deja trupe in Irak.

Organizatia nu s-a implicat in operatiunile din aceasta tara decat prin sprijinul logistic acordat diviziei multinationale aflate sub comanda Poloniei.