Congresul american a fost evacuat, miercuri dupa-amiaza, pentru scurt timp de fortele de securitate in urma unei false alerte, cu circa doua ore inaintea sosirii cortegiului funerar al fostului presedinte Ronald Reagan pentru ceremonia funebra prevazuta pe Dealul Capitoliului.

Intreg personalul care se afla in Congres - in timp ce in fata cladirii principale oamenii se asezau la coada pentru a-l omagia pe fostul presedinte - a fost evacuat. Agenti de securitate foarte nervosi indemnau toata lumea sa paraseasca zona in pas alergator.

Alerta, declansata din cauza unei probleme de comunicare cu un avion care patrula spatiul aerian deasupra Washingtonului - permanent supravegheat dupa atentatele din 11 septembrie 2001 - a fost anulata putin mai tarziu. “Un avion al politiei din Kentucky a patruns in zona de securitate aeriana” deasupra Capitalei.

“Avea autorizatie, dar au aparut probleme cu transpondorul sau”, aparat prin intermediul caruia controlorii de zbor pot sa-l identifice, a explicat un purtator de cuvant al Administratiei Federale pentru Aviatia Civila (FAA). Avionul a aterizat, apoi, pe aeroporul national botezat cu numele lui Ronald Reagan.

Funeraliile nationale ale celui de-al 40-lea presedinte american ce urmeaza sa culmineze cu ceremonia din aceasta dimineata, din catedrala de la Washington, au antrenat masuri sporite de securitate in contextul general al temerilor producerii unui atentat terorist.

Funeraliile se vor desfasura intr-un oras in stare de asediu de teama atentatelor. Pentru aceasta zi de doliu national institutiile de stat au fost inchise, iar fortele de ordine mobilizate pentru garantarea securitatii. Celebra cladire Empire State Building din New York va fi luminata doua zile ca un omagiu adus fostului presedinte.

Dupa un ultim voiaj la bordul avionului prezidential Air Force One, Ronald Reagan va fi inmormantat asta-seara in prezenta familiei, pe situl bibliotecii sale din Simi Valley, California.

Numerosi fosti si actuali sefi de stat vor fi prezenti, astazi, in catedrala din Washington pentru funeraliile nationale ale celui de-al 40-lea presedinte al Statelor Unite, Ronald Reagan, decedat sambata la varsta de 93 de ani. Patru predecesori inca in viata ai actualului presedinte republican George W.

Bush - Casa Alba, Gerald Ford (republican), Jimmy Carter (democrat), George Bush (republican) si Bill Clinton (democrat) - vor asista la ceremonie, impreuna cu sotiile, alaturi de Nancy Reagan si familia sa.

Dintre numerosii fosti lideri pe care i-a cunoscut in timpul dublului sau mandat, in perioada 1981-1989, vor fi prezenti fostul premier britanic Margaret Thatcher, doamna de fier cu o sanatate fragilizata in prezent, fostul presedinte al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov, caruia Reagan i-a cerut sa doboare Zidul Berlinului, Lech Walesa, fostul sef al Sindicatului Solidaritatea inainte de a

deveni presedintele Poloniei, fostul premier canadian Brian Mulroney. Printre sefii de stat si de guvern in exercitiu se vor afla premierul britanic Tony Blair, cancelarul german Gerhard Schroeder, sud-africanul Thabo Mbeki, premierul italian Silvio Berlusconi, presedintele Romaniei, Ion Iliescu, cel al Cehiei, Vaclav Klaus, al Lituaniei, Arturas Paulauskas, si al Afganistanului, Hamid Karzai.

Franta va fi reprezentata de ministrul sau de externe Michel Barnier si de fostul presedinte Valery Giscard d’Estaing, iar regina Angliei Elisabeta a II-a de fiul sau, printul Charles. Canada, de guvernatorul general Adrienne Clarkson, iar Australia de guvernatorul general Michael Jeffrey.