Senatorii au votat doua amendamente ce pun in pericol autoritatea singurei institutii abilitate sa stabileasca politica monetara a Romaniei. De fata nu era nici un oficial de la banca centrala.

Unul dintre amendamentele aprobate de senatori se refera la bugetul de venituri si cheltuieli al BNR care va fi aprobat, potrivit proiectului, de catre Parlament.

Un altul se refera la posibilitatea Curtii de Conturi de a controla operatiunile ce influenteaza resursele financiare ale statului desfasurate de BNR.

Ce a stat la baza acestor decizii?

Vasile Horga, membru al comisiei de buget si finante din Senat, unul dintre initiatorii acestor amendamente, spune ca toate institutiile subordonate intr-un fel sau altul Parlamentului supun aprobarii acestuia bugetul de venituri si cheltuieli.

Cum BNR este si ea o astfel de institutie, Vasile Horga considera necesar ca Parlamentul sa aiba atributii in ceea ce priveste buzunarul BNR.

Cat priveste controlul pe care Curtea de Conturi ar urma sa-l faca privind modul de executie al resurselor financiare ale BNR, Vasile Horga spune ca era firesc sa se ia o asemenea decizie.

Cele doua amendamente au starnit reactii in presa

Adina Sadeanu redactor la ziarul "Adevarul" spune ca Senatul Romaniei modifica statutul BNR cu consecinte grave pentru independenta Bancii centrale si implicit pentru Romania, in ansamblu.

Se doreste, spune Adina Sadeanu subordonarea BNR, in ciuda normelor si practicii Uniunii Europene.

Aprobarea celor doua amendamente referitoare la statutul BNR, mai spune Adina Sadean, reprezinta "apogeul nefast al numeroaselor tentative de aducere a bancii centrale sub controlul partidelor aflate la putere, iar votul senatorilor contrazice zeci de ani de experienta a unor state care au inteles vitalitatea independentei bancii centrale pentru o lucida politica economica.