Carabinierii si Politia din Napoli au evacuat o suta de tigani romani care au ocupat timp de o saptamana o piata din oras, incercarea autoritatilor italiene de a-i expulza determinand proteste violente din partea grupurilor comuniste, relateaza presa italiana de ieri.

Il Mattino online relateaza ca cei peste o suta de romi au fost ridicati acum cateva nopti, dupa ce si-au schimbat locatia, mutandu-se din Piata Municipala intr-o piateta din via Marina. Aici au descins fortele de ordine, care i-au luat pe sus pe imigranti si i-au urcat in dube.

Romii - in majoritate femei si copii - au fost dusi la sediul cazarmii Raniero, unde le-au fost verificate actele si starea de sanatate, iar angajatii oficiului de imigrari au incercat sa identifice membrii fiecarei familii de nomazi.

Imigrantii urmau a fi dusi intr-un hangar din perimetrul aeroportului, de unde sa fie imbarcati intr-o cursa care sa ii duca in tara, dar retinerea lor a determinat o disputa politica, scrie Il Mattino online.

Site-ul Adnkronos precizeaza ca interventia fortelor de ordine a determinat manifestatii violente ale comunistilor si ale adeptilor antiglobalizare, care au protestat in permanenta in fata sediului cazarmii Raniero. Corriere della Sera online relateaza ca in zona cazarmii a fost dislocat un dispozitiv de cateva zeci de carabinieri, pentru calmarea demonstrantilor. Potrivit site-ului MeltingPot.

org (specializat in problemele imigrantilor din Italia), protestele au determinat autoritatile din Napoli sa renunte, ieri, la expulzarea imigrantilor, desi fusese asigurat deja un avion pentru intoarcerea lor in Romania. Manifestantii s-au imprastiat dupa ce li s-a promis ca romilor li se va permite sa depuna cereri de azil in Italia, adauga sursa citata.