“Alianta contra naturii”. “Struto-camila anti-PSD”. “Cinism politic”. Sint formule atribuite in presa unui posibil parteneriat (numit impropriu alianta) PNL-PD-PRM-PUR, propus PRM-ului si PUR-ului de catre alianta D.A., cu scopul inlaturarii de la putere a baronilor PSD din judete.

Principalul motiv pentru care unele publicatii au taxat demersul politic al PNL-PD este asocierea cu PRM, partid al carui lider, C.V. Tudor, a fost acuzat de extremism si atitudine antisemita.

Explicatiile lui Traian Basescu si Teodor Stolojan, ca nu e vorba de o alianta, ci doar de intelegeri strict locale cu scopul inlaturarii baronilor PSD, au fost acoperite de vocile analistilor apropiati PSD, care au infierat la rindul lor alianta PNL-PD pentru asocierea cu PRM.

Nimeni nu a acuzat insa PSD si PUR pentru exact acelasi lucru: intelegi locale cu PRM, de asta data insa pentru mentinerea la putere a baronilor PSD.

Exemple: Constanta - baronul Mazare se lauda ca a batut deja palma cu PRM pentru controlul politic al judetului; Cluj - PSD recunoaste ca a purtat de mai mult timp discutii cu PRM; Iasi - PRM si PUR sustin, cu acte in regula, candidatul PSD la primarie; Suceava - PUR sustine mentinerea baronilor PSD la sefia Consiliului judetean.

In toate aceste cazuri, “alianta contra naturii” a disparut in ceata! Iar in timp ce toata lumea acuza PNL-PD pentru incercarea de a prelua puterea in judete, PSD-ul isi vede de negocieri mai mult sau mai putin pe fata.

Cit priveste PRM si PUR, incep sa descifreze jocul la doua capete.

PRM si PUR, cele doua partide de care va depinde formarea Consiliilor Judetene, vor sa-si joace cartea pina la capat. Ambele formatiuni ezita in acest moment sa decida cu cine vor juca mai departe: cu opozitia, alaturi de Alianta PNL-PD, sau cu puterea, alaturi de partidul de guvernamint.

Cele doua partide care au intrat cu o pondere mult mai mica in Consiliile Judetene vor mai intii sa-si negocieze avantajele, iar in functie de ceea ce vor obtine, vor colabora cu un partid sau altul. Cel putin la nivel declarativ, formatiunea lui Dan Voiculescu, Partidul Umanist Roman, a lasat libertate organizatiilor locale sa analizeze care este cea mai profitabila solutie.

“Le-am recomandat de la nivel central filialelor PUR sa analizeze optiunile si, in functie de compatibilitati, sa colaboram cu un partid sau altul”, a afirmat, purtatorul de cuvint al PUR, Codrut Seres.

El a precizat ca a existat o intilnire intre Traian Basescu, Theodor Stolojan si Dan Voiculescu, la care s-a discutat doar despre principii si nu s-a decis o colaborare intre aceste partide. In timp ce PUR spune ca aliantele din Consiliile Judetene se hotarasc la fata locului, PRM refuza orice dialog inainte de turul doi de la alegerile locale.

Ieri, PRM a interzis membrilor partidului sa faca vreo intelegere pina pe 20 iunie, desi in unele judete exista deja parteneriate anuntate. Atit PRM, cit si PUR nu au raspuns, deocamdata, apelului facut de Alianta PNL-PD. Theodor Stolojan si Traian Basescu au cerut public PRM si PUR sa-si manifeste disponibilitatea pentru a colaboare pe plan local.

“Echilibrul Alianta-PSD este tinut in cumpana de PRM si PUR, carora le adresam public solicitarea de a-i elimina pe baronii PSD din administratia publica locala. Baronii PSD sint ciuma administratiei”, afirmase, marti, Traian Basescu. Si PSD e dispus sa incheie aliante cu orice partid, doar-doar va obtine majoritatea in Consiliile Judetene.

Ioan Mircea Pascu, vicepresedinte PSD, a realuat pozitia oficiala a formatiunii din care face parte in ceea ce priveste politica de alianta: “Cu oricine!. Chiar si cu PNL si cu PD”. El a aratat ca indirjirea celor din Alianta de a nu face intelegeri pe plan local cu PSD duce la un blocaj asemanator celui in care s-a aflat Traian Basescu in ultimii patru ani la Primaria Capitalei.

“Cine pierde din asta? Cetatenii!”, a spus liderul PSD. (Alina Mihai, Cristian Sutu)

Mazare "contra naturii"

Primarul Radu Mazare a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca a purtat deja discutii cu PRM pentru o intelegere postelectorala. “Este un partid cu care am colaborat bine si inainte de alegeri”, a precizat primarul constantenilor.

“Presedintele filialei locale a PRM, Radu Comanici, a recunoscut, la rindul lui, ca Biroul Permanent National al partidului a stabilit ca, in teritoriu, fiecare filiala se va intelege cu partidul care a cistigat alegerile, daca acesta ii ofera posturi in administratia locala. “Mai asteptam rezultatele alegerilor de la Costinesti”, a spus Comanici.

Acolo, miza mare este lista cu candidatii de la Consiliul Judetean unde, daca PSD cistiga 1.000 de voturi, asa cum spera, partidul de guvernamint va aduna majoritatea confortabila pentru a nu mai avea nevoie de vreo intelegere postelectorala. (Leila Florescu)

Iasi: Da pentru PUR - PRM - PSD

PSD si-a asigurat majoritatea in Consiliul Local Iasi, dar si sustinere pentru candidatul sau la primarie, Gheorghe Nichita, in turul doi de scrutin, printr-un protocol semnat ieri cu Partidul Romania Mare (PRM) si Partidul Umanist Roman (PUR). Ca recompensa, PRM a primit un post de viceprimar, iar PUR pe cel de presedinte al comisiei de urbanism.

“Cele trei formatiuni au decis sa colaboreze spre binele comunitatii iesene, in ideea promovarii proiectelor prezentate de candidatii nostri in campania electorala”, a explicat Ion Solcanu, presedintele PSD Iasi.

De cealalta parte, liderul local al PUR, Radu Terinte, a afirmat ca semnarea unui protocol cu partidul de guvernamint nu contravine deciziilor luate la nivel central, de aceasta formatiune, de aliere cu PNL-PD. “Ni s-a dat unda verde de la centru, chiar daca PNL-PD a decis sa ne sprijine la Bacau si Galati.

Acolo sint situatii diferite si, ca atare, si politica de aliante difera de la un oras la altul. Nu ne asteptam la sanctiuni”, a precizat Radu Terinte. In ceea ce priveste colaborarea cu PRM, aceasta era previzibila, in conditiile in care candidatul acestei formatiuni, Constantin Neculau, nu a facut, in campania electorala, altceva decit sa fie portavocea candidatului PSD Gheorghe Nichita.

(Razvan Chiruta)

Suceava: PUR si simplu PSD

PSD si PUR Suceava au semnat, in cursul zilei de miercuri, un protocol de colaborare in vederea sustinerii partidului de guvernamint pentru cistigarea presedintiei Consiliului Judetean.

Semnarea intelegerii a fost confirmata atit de presedintele Gavril Mirza, cit si de cel al PUR, Constantin Gheorghe, ambii afirmind ca protocolul va fi valabil si pentru cel de-al doilea tur de scrutin la Primaria Municipiului Suceava, acolo unde voturile PUR vor merge catre actualul primar PSD si candidat pentru un nou mandat, Marian Ionescu.

Mirza a recunoscut faptul ca, in schimbul voturilor primite in CJ Suceava pentru cistigarea functiei de presedinte de catre PSD, Constantin Gheorghe va fi propus pentru ocuparea unuia dintre cele doua fotolii de vicepresedinte. De mentionat ca, in timpul mandatului baronului PSD Mirza (foto), judetul Suceava s-a aflat in centrul mai multor scandaluri privind administrarea de fonduri europene.

In ceea ce priveste Primaria Suceava, in situatia in care Marian Ionescu va fi reales primar, candidatul PUR la primarie, Alexandru Baisanu, ar urma sa primeasca functia de viceprimar. (Sergiu Rusu)

Cluj: Boc nu face troc

Candidatul Aliantei D.A. la Primaria Cluj-Napoca, deputatul Emil Boc, nu va semna nici o intelegere pentru obtinerea voturilor electoratului PRM, UDMR sau PSD, ci mizeaza tot pe votul de incredere al clujenilor care vor merge la urne pe 20 iunie.

“Singura alianta pe care o incheiem este cea cu cetatenii Clujului, care stiu foarte bine in miinile cui doresc sa isi puna destinele pentru urmatorii patru ani”, a declarat ieri Emil Boc, subliniind ca Alianta apreciaza ca functiile publice alese se cistiga prin votul cetatenilor, si nu prin protocoale sau intelegeri secrete.

“Consideram ca orice troc politic pe seama voturilor alegatorilor reprezinta o jignire la adresa electoratului”, a accentuat Boc. El a recunoscut insa ca e posibil sa se discute eventuale colaborari, dupa ce clujenii isi vor da votul.

Reamintim ca marele perdant al alegerilor locale din Cluj-Napoca, primarul in functie Gheorghe Funar, a declarat, la inceputul acestei saptamini, ca a inceput discutii cu Alianta PNL-PD, pentru incheierea unei colaborari de perspectiva, adaugind insa ca a primit invitatii la dialog din partea reprezentantilor PSD.

Potrivit rezultatelor oficiale, anuntate luni de BEM Cluj-Napoca, Emil Boc a cistigat 33,12% din voturi, fata de 40,17% cit a obtinut contracandidatul sau de la PSD, Ioan Rus. (Madalina Prundea)

PSD despre UDMR: “Niste oameni parolisti”

Purtatorul de cuvint al PSD Cluj, Ancuta Abrudan, a confirmat faptul ca PSD poarta de citeva luni dialoguri “cu toate partidele cu care ar putea colabora la un proiect pentru comunitatea clujeana”.

“Nu au existat negocieri pentru ca va conta cel mai mult votul de duminica viitoare”, a afirmat purtatorul de cuvint al PSD, adaugind ca, inainte de veni la masa negocierilor, PRM are de rezolvat problemele interne aparute in urma esecului din primul tur.

“Nu credem ca electoratul va urma indicatiile cuiva, fiecare e in masura sa spuna da celui care ii va reprezenta interesele”, sustine Abrudan, recunoscind totusi ca, in urma protocolului semnat cu UDMR, electoratul maghiar s-a implicat in alegeri.

“Sint niste oameni parolisti, care cred ca vor merge pina la capat, nu vor lasa lucrurile pe jumatate rezolvate”, declara Ancuta Abrudan.