S-a incins din nou atmosfera in jurul palincii, scrie cotidianul Magyar Nemzet. Mai exact, dreptul de a folosi aceasta denumire a devenit iar subiect de dezbateri in Ungaria.

La zile bune dupa ce Romania a incheiat negocierile la capitolul Agricultura si, implicit, a reglat problema controversatei bauturi, presa maghiara abordeaza subiectul de parca autoritatile de la Budapesta ar fi decise sa impiedice Romania sa produca si sa comercializeze palinca.

NEGOCIERI LA BUDAPESTA. Dupa informatiile detinute de jurnalistii unguri, in legatura cu aceasta problema, s-au purtat doua runde de negocieri interdepartamentale, la care au participat reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si cei ai Ministerului Justitiei.

Potrivit informatiilor cotidianului, si Ministerul Agriculturii si Ministerul Justitiei au sustinut ca nu trebuie sa se permita ca Romania sa inregistreze denumirea de palinca. Printre argumentele Externelor figura si acela ca, in cazul in care ministerele nu reusesc sa ajunga la un acord, cazul va fi prezentat Parlamentului.

Ziarul a contactat toate ministerele implicate in acest caz. Ministerul Agriculturii a confirmat purtarea negocierilor, dar a refuzat sa dea alte informatii. Responsabilul de la Ministerul de Externe a spus doar ca informatiile sunt eronate.

Foarte nemultumit de ceea ce a numit “initiativele romanesti“ s-a aratat directorul Uniunii Industriei Ungare a Alcoolului.

“Ne-am adresat Uniunii Europene a Producatorilor Europeni de Bauturi, cerandu-i sa nu autorizeze inregistrarea denumirii romanesti de palinca, deoarece aceasta seamana foarte mult cu a palincii ungare, iar consumatorii straini nu vor putea face deosebirea“, a explicat reprezentantul producatorilor ungari de spirtoase.

AU FOST DE ACORD. Nu este inca foarte clar ce i-a deranjat atat pe unguri. Din informatiile furnizate de Ministerul roman al Integrarii Europene, Romania a obtinut, la negocierile de vineri, dreptul de a folosi denumirea generica de palinca.

De fata cu oficialii Ungari, in calitate de reprezentanti ai unui stat membru al UE, negociatorii romani au intrunit acordul tuturor statelor pentru a produce si distribui in UE disputata licoare. In plus, pentru calmarea spiritelor, s-a stabilit ca palinca sa circule, ca produs, pe piata europeana, sub doua denumiri. De fapt, sub aceeasi denumire, dar scrisa diferit.

Astfel, denumirea de pálinka o pot folosi numai Ungaria si patru regiuni austriece, iar bransa va face totul ca pálinka sa fie inregistrata ca marca ungureasca. Romania va produce si comercializa palinca, tocmai pentru a impaca pe toata lumea.

SIC

La frustrarea Ungariei fata de felul in care s-a incheiat discutia privind palinca se adauga o alta, privind vinul de Tokaj. Dupa discutii aprinse, mai mult sau mai putin diplomatice, Budapesta a cazut la pace cu Slovacia, care revendica, la randul ei, dreptul asupra marcii. Acum, Slovacia poate produce vin de Tokaji pe 565 de hectare.

Insa in baza legii vinului din 1908, mult citata in cursul disputei, ceva mai mult de 160 de hectare au ajuns la vecinii din nord ai Ungariei din zona viticola Tokaji originara, din care ei detin o buna bucata.