Arestat la inceputul lunii aprilie, sub acuzatia de luare de mita, fostul sef al Serviciului Pasapoarte Bucuresti, comisarul-sef Nicolae Capatana, este cercetat si pentru implicarea sa in retelele de proxenetism si ale traficantilor de carne vie.

Cercetarile procurorilor PNA si ale ofiterilor Ministerului Administratiei si Internelor au dus la descoperirea mai multor persoane care actionau in complicitate cu comisarul-sef Capatana.

Astfel, au fost trimisi in judecata subofiterul Daniel Dinu, Dumitru Ababei, patronul unui local situat in vecinatatea sediului Serviciului Pasapoarte, si Marian Simirianu, proxenet cunoscut in lumea interlopa bucuresteana.

In schimbul unor sume de bani care ajungeau pana la 700 de dolari, Daniel Dinu intervenea la lucratorii Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei (SEIP), pentru acordarea, in regim de urgenta, a unor documente de calatorie in strainatate sau vize de sedere in Romania pentru cetateni straini. O parte din banii pretinsi si primiti de Daniel Dinu ajungeau la comisarul-sef Capatana.

In schimbul sumei de 400 de dolari, celalalt inculpat, Dumitru Ababei, a intervenit la subalternii lui Capatana, pentru a obtine vize de sedere in Romania, in favoarea unor cetateni arabi. Este, de asemenea, de notorietate, faptul ca Ababei asigura servicii gratuite de catering, in localul sau, pentru functionarii sau chiar pentru familiile functionarilor Serviciului Pasapoarte.

Simirianu a platit si el o importanta suma de bani pentru obtinerea unui pasaport in regim preferential, necesar unei tinere care trebuia sa ajunga urgent in Italia. Pe parcurs, s-a descoperit ca Simirianu a desfasurat o activitate infractionala complexa si ca are legaturi stranse cu persoane din lumea interlopa a Capitalei si din alte zone ale tarii.

Exista probe ca din retea faceau parte mai multi lucratori de politie, care, in schimbul unei sume de bani, furnizau informatii grupurilor de proxeneti si prostituate, ajutandu-i sa scape, de fiecare data, de actiunile organizate de politie.

Parchetul a dispus disjungerea cauzei in ce ii priveste pe Capatana si subofiterul Dinu, pentru a se putea verifica temeinicia denunturilor, dar si celelalte fapte de coruptei retinute in sarcina lor. Anchetatorii au admis ca Nicolae Capatana sa fie expertizat medico-legal, dupa ce acesta a prezentat acte medicale din care rezulta ca sufera de afectiuni grave.

In momentul arestarii, procurorii au stabilit ca ofiterul ar fi primit, prin intermediul plt. maj. Daniel Dinu, peste 3.000 de dolari si un telefon mobil in valoare de 14 milioane lei, in schimbul eliberarii unor pasapoarte in regim de urgenta, prin incalcarea dispozitiilor procedurale interne.

Dinu a incercat sa impiedice ancheta si sa se sustraga urmaririi penale, internandu-se in spital, unde a si fost arestat.