Adrian Nastase s-a declarat multumit de procentele obtinute de PSD, la fel si de participarea la vot. El a mentionat efortul considerabil necesar bunei organizari a alegerilor, multumind celor implicati si a vorbit despre viitorul peisaj politic.

Premierul Nastase a observat ca in urma acestor alegeri Romania se indreapta spre un sistem politic bipolar pe care l-a numit "2+2".

Adica doua partide mici si doua mari. Un mare partid de centru stinga si o posibila agregare a unei alternative de centru dreapta.

Joi premierul declarase ca guvernul a fost obligat sa ia masuri mai la dreapta decat ideologia partidului sau in vreme ce opozitia de centru dreapta l-a criticat de pe pozitii mai de stanga.

Premierul a afirmat ca PSD a obtinut o performata notabila in primul tur al alegerilor, vorbind despre ceea ce PSD a castigat net fara a face insa vreo comparatie cu performatele opozitiei. Adrian Nastase a tinut sa remarce si prezenta la vot peste asteptari.

"PSD a ajuns la aproape 3 milioane de voturi pentru consiliile judetene, 37,8% din mandatele in consiliile judetene sunt adjudecate de PSD - cel mai bun rezultat al sau. Aceeasi este si situatia la consiliile locale, iar la primarii PSD s-a pozitionat din nou ca fiind cel mai important partid al Romaniei, obtinand aproape 900 de mandate in primul tur", a afirmat Adrian Nastase.

Premierul a mai observat si ca voturile date partidelor neparlamentare sau independentilor s-au micsorat treptat si considerabil fata de alegerile din 1996 si din 2000.

Potrivit spuselor sale, aceste voturi s-au deplasat catre variante utile, adica spre candidatii bine plasati si catre partidele cu sanse de a trece pragul de 5 %.