Americanii au venit la catafalcul lui Reagan in slapi, sorturi sau fuste mini

Peste 100.000 de americani au stat ore intregi la coada pentru a prezenta un ultim omagiu fostului presedinte Ronald Reagan, care a fost inmormintat ieri. Se estimeaza ca, pina ieri dimineata, cind trupul neinsufletit a fost dus la Catedrala Nationala pentru serviciul religios, cite 5.

000 de oameni pe ora, elevi in uniforme, functionari si turisti cu copii in brate, au trecut prin fata catafalcului, in rotonda Capitoliului, la Washington.

In ciuda faptului ca Ronald Reagan era faimos pentru eleganta sa, admiratorii sai s-au dovedit a fi mai degraba comozi si toropiti de caldura. Fostul presedinte purta intotdeauna un costum impecabil, iar la ferma sa din Santa Barbara, chiar si geaca de blugi parea abia luata de pe umeras.

Multi dintre cei care au trecut prin fata sicriului purtau insa maiouri de plaja, sorturi si slapi, iar unele femei erau imbracate in fuste ultrascurte si tricouri cu vedere la buric. “Americanii obisnuiesc sa poarte tinute lejere. E foarte cald afara si se sta la coada si cite trei-patru ore...”, se scuza un student din Virginia, venit la rotonda

Capitoliului in pantaloni scurti si tricou. Altii isi motiveaza lipsa tinutei decente prin faptul ca trecerea prin fata catafalcului nu reprezinta funeralii oficiale. “A fost teribil de greu, dar asa am crezut eu ca trebuie sa vin, sa-mi arat respectul”, se confeseaza un tinar stagiar la Senat din Tulsa, imbracat intr-un elegant costum negru, lac de transpiratie.

Ultimul drum

Dupa ceremonia din capitala federala, la care au fost prezenti mii de oficiali americani si straini, trupul fostului presedinte a fost dus cu avionul inapoi in California, unde a fost coborit in pamint, la sediul bibliotecii prezidentiale ce-i poarta numele. Desi era anuntata ca avind un caracter privat, la inmormintarea propriu-zisa au participat 700 de persoane.