Baronul romano-australian al petrolului si mineritului, controversatul afacerist Frank Timis, a concesionat de la Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM), prin firma Regal Petroleum, in conditii foarte avantajoase, doua perimetre la Suceava si la Barlad, ce cuprind jumatate din judetul Iasi, sustine Ziarul de Iasi.

Afaceristul implicat si la Rosia Montana va investi aici, potrivit contractului incheiat cu ANRM, minim 15 milioane de dolari pentru a gasi petrol sau gaze naturale. Publicatia citata se intreaba daca Frank Timis, „un apropiat al Cotroceniului, al lui Ioan Talpes si al spionajului romanesc“, are mai multe informatii decat cele publice.

In judetul Iasi s-au facut forari masive in anii ’70, iar acestea au detectat doar ceva gaze la Deleni si „pungi“ de apa sarata la Iasi, Popesti si Ceplenita.

E drept, apa sarata indica, in majoritatea cazurilor, ca in zona se afla petrol. In plus, judetul Iasi este inconjurat de zacaminte de petrol si gaze: Ungheni - Basarabia, nordul Bucovinei, Balca - Suceava si zona Roman - Bacau. „Conditiile geologice de generare si acumulare crediteaza zona cu sanse de evidentiere a unor acumulari de marime mica si medie de gaze naturale.

Pentru a ajunge la etapa de exploatare, este necesar ca firma Regal sa efectueze un program de explorare cu metode geologice, geofizice, geochimice si prin sonde“, ne-a declarat Maria Stratulat, presedintele ANRM. Stratulat mai sustine ca nu stie ca Frank Timis sa fie actionar la societatea Regal Petroleum, dat fiind faptul ca in structura actionariatului companiei numele sau nu apare.

De asemenea, este important de spus ca firma engleza a fost singura care a participat de trei ori succesiv la licitatiile organizate de ANRM.

Prin contractele incheiate, Regal Petroleum are dreptul sa efectueze operatiuni de explorare timp de cinci ani si sa exploateze orice sursa de petrol sau gaze naturale gasita in judet timp de alti 30 de ani, redeventa platita bugetului de stat fiind cuprinsa intre 3,5 si 13% din valoarea productiei.

„Din cate stiu, pe teritoriul judetului nu sunt rezerve exploatabile de gaze naturale si petrol. Doar daca s-a gasit ceva foarte recent“, apreciaza George Ceriu, directorul sucursalei Iasi a Distrigaz-Nord.

Cat priveste averea lui Frank Timis, trebuie spus ca acesta detine 11% din actiunile societatii International Goldfield, companie cu valoare bursiera de 90 milioane dolari, 40% din Regal Petroleum, cu o capitalizare de 120 milioane dolari, 13,5% din Gabriel Resources, societate in valoare de 500 milioane dolari, 34% din actiunile European Goldfield (evaluata la 100 milioane dolari), 19% din

Hummel Resources (firma cotata la 55 milioane dolari), iar la toate astea se adauga actiuni Microsoft in valoare de 45 milioane dolari.