Astazi, de la ora 19, in direct pe Romania 1, se da startul Campionatului European de Fotbal. Reprezentativa Portugaliei va fi prima echipa care va intra in arena si va infrunta nationala Greciei, antrenata de germanul Otto Rehhagel. Pentru "generatia de aur" a fotbalului portughez, Campionatul European reprezinta ultima sansa de a obtine un trofeu important la nivel de seniori.

Luis Costa, Rui Costa, Victor Baia si Fernando Couto au fost liderii echipei nationale de tineret care in 1991 reusea sa devina campioana mondiala la juniori, insa de atunci succesele nu s-au mai lipit de aceasta generatie. Portughezii nu s-au calificat la Mondialele de seniori din 1994 si 1998 si nici la EURO 1992.

La CM din 2002, ei au fost umiliti de echipe mult mai slab cotate, ca SUA si Coreea de Sud. In incercarea de a-si adjudeca trofeul european, portughezii l-au adus la timona pe nimeni altul decat Felipe Scolari, campion mondial cu Brazilia in 2002. Drumul spre trofeu incepe insa cu o partida dificila impotriva Greciei.

In actualele preliminarii, grecii au reusit o victorie surprinzatoare impotriva Spaniei, chiar in fieful ibericilor. Oricum, statisticile sunt de partea echipelor care au jucat acasa in meciurile de deschidere. Din 1980, de cand s-a trecut la sistemul cu opt echipe si din 1996, cand s-a trecut la sistemul cu 16 echipe in cadrul Campionatelor Europene, gazdele nu au pierdut niciodata primul meci.

Chiar daca statisticile sunt impotriva lor, grecii sunt optimisti. "In fotbal se poate intampla orice. Stiu ca este dificil, dar de ce nu am fi in stare sa castigam? Cu putin noroc putem reusi un rezultat notabil. Cel mai mult ne dorim sa nu repetam "performanta" de la Campionatul Mondial din 1994, cand am pierdut toate cele trei meciuri din faza grupelor", a spus fundasul Ioannis Goumas.

In alta ordine de idei, tehnicienii prezenti la CE considera ca Portugalia si Franta sunt favoritele la castigarea trofeului. "Portughezii sunt favoriti pentru ca au avantajul ca joaca in fata propriilor suporteri. In plus, si noi ne aflam aici pentru a castiga", a spus tehnicianul Frantei, Jaques Santini. "Este greu de spus cine va castiga.

Campionatele europene sunt intotdeauna mai grele decat Cupele Mondiale. Portugalia are sanse, la fel ca si Franta", a pronosticat Georgi Iarsev.

Opt dintre participantele la turneul din Portugalia si-au inscris numele pe tabloul invingatorilor. De trei ori a triumfat Germania (inclusiv sub titulatura RFG), de doua ori Franta, iar Spania, Italia, Olanda, Danemarca, URSS (antecesoarea Rusiei) si Cehoslovacia (Cehia a preluat palmaresul) au obtinut cate un titlu.

- 1960: Prima finala a opus, la Paris, echipele URSS si Spaniei, sovieticii, cu marele portar Iasin in forma excelenta, invingand cu 2-1, dupa prelungiri. Competitia s-a disputat in sistem eliminatoriu.

- 1964: Patru ani mai tarziu, la Madrid, s-a reeditat prima finala, s-a inregistrat acelasi scor, dar de aceasta data in favoarea Spaniei.

- 1968: La Roma, s-a inregistrat prima (si singura) rejucare a finalei. Initial, Italia si Iugoslavia au terminat la egalitate, 1-1, dupa prelungiri, intr-un meci in care arbitrul elvetian de trista amintire a viciat rezultatul, favorizand la maximum gazdele. La rejucare, Italia, cu cinci jucatori noi in echipa, a invins cu 2-0 o Iugoslavie vlaguita si terminata psihic.

- 1972: Prima victorie a RFG, la Bruxelles. O finala fara istoric, 3-0 cu URSS.

- 1976: Cehoslovacia invinge la penalty-uri RFG (2-2 dupa prelungiri), dupa o finala echilibrata.

- 1980: RFG revine si invinge foarte greu, la Roma, o echipa a Belgiei considerata revelatia competitiei, cu 2-1. In premiera la turneul final participa opt echipe, care joaca in doua grupe preliminare.

- 1984: Acasa, pe Parc de Princes, Franta generatiei de aur a anilor ’80 castiga cu 2-0 in fata Spaniei.

- 1988: Beneficiind de cea mai tare tripleta din lume, Rijkaard, Gullit, Van Basten, Olanda invinge fara drept de apel, cu 2-0, URSS.

- 1992: Chemata sa inlocuiasca in ultimul moment Iugoslavia (exclusa din competitiile sportive din cauza razboaielor de agresiune), Danemarca reuseste, cu jucatori adunati din statiunile de vacanta, sa dea lovitura si invinge pe „Rasunda” din Stockholm cu 2-0 marea favorita, Germania.

-l 1996: Nemtii se razbuna pe Wembley si inving in prelungiri cu 2-1 o echipa a Cehiei care a lasat insa o impresie mult mai buna decat campionii. Pentru prima data, turneul final se disputa cu 16 echipe.

- 2000: Franta invinge, la Roterdam, cu 2-1 Italia, in cea mai dramatica finala a competitiei. Wiltord egaleaza pentru „cocosi” in minutul 93, iar, in prelungiri, Trezeguet inscrie „golul de aur” in min. 105, rapindu-le italienilor o victorie mai mult decat meritata.