Zero-Knowledge Systems (ZKS), o companie cu sediul la Montreal, a initiat procesul civil in numele subsidiarei sale Synomos, specializata in securitate si solutii de management al datelor pentru corporatii. Plangerea a fost depusa marti la curtea superioara a regiunii Quebec.

Conform companiei, Synomos a colaborat cu IBM din iunie 2001 pana in februarie 2002 pentru crearea unui standard in scrierea politicilor de securitate bazate pe protocolul XML (Extensible Markup Language). Standardul s-a bazat pe un protocol existent al ZKS - Privacy Rights Markup Language (PRML) – pe care compania l-a pus la dispozitia IBM in baza unui contract de confidentialitate.

Specificatia tehnica ce a rezultat in urma colaborarii, Enterprise Privacy Markup Language (EPML) 1.0, a fost lansata in comun in luna februarie 2002.

Specificatia a stat si la baza standardului Enterprise Privacy Authorization Language creat de IBM, care a fost licentiat catre World Wide Web Consortium fara autorizarea ZKS, conform plangerii companiei canadiene. ZKS pretinde ca, prin aceasta actiune, IBM a incalcat legile de copyright ale Canadei si codurile civile ale provinciei Quebec.

ZKS solicita daune de aproximativ 5,1 milioane de dolari, plus cheltuieli legale. Compania doreste de asemenea obtinerea unei decizii prin care tribunalul sa interzica companiei IBM acordarea de licente pentru specificatia EPAL fara acordul sau.