Temperaturile ridicate din sezonul cald ii determina pe comercianti sa se aprovizioneze cu mai multe bauturi racoritoare si apa minerala. Totusi, chiar daca in ultimii ani s-a constatat o crestere progresiva a consumului, Romania ramane printre tarile in care se bea foarte putina apa minerala, comparativ cu celelalate state europene.

In 2003, consumul de apa minerala pe cap de locuitor a fost de 40 de litri. Cresterea este semnificativa, daca ne gandim ca in 1990 un roman bea in medie 9 litri anual. Totusi, cererea de apa minerala ramane foarte scazuta comparativ cu tarile Uniunii Europene, unde consumul anual depaseste cu mult 100 de litri pe cap de locuitor.

Aceasta situatie este paradoxala, dat fiind ca Romania este unul dintre marii producatori de ape carbo-gazoase. Datele statistice prezentate de Sopcietatea Nationala a Apelor Minerale arata ca, anul trecut, productia de apa minerala naturala a fost aproape 900 de milioane de litri. Producatorii romani estimeaza pentru perioada de vara livrari lunare de peste 100 de milioane de litri.

Apa minerala romaneasca si-a facut loc si pe pietele straine. Romania exporta, in prezent, cam 10% din productia totala de apa minerala, in tari cum sunt Grecia, Israel, Statele Unite si unele tari arabe.