Letonii, maltezii si italienii au preluat stafeta in maratonul pentru desemnarea europarlamentarilor, desfasurat intre 10-13 iunie. Primele rezultate ale megascrutinului NU vor fi disponibile inaintea inchiderii tuturor sectiilor de votare din intreaga Uniune Europeana extinsa, duminica seara, la ora 20,00 GMT.

Inceperea Campionatului European de Fotbal EURO 2004 a redus insa numarul celor care voteaza in aceste zile.

In Letonia, 1,4 milioane de alegatori sunt chemati sa desemneze 9 eurodeputati. Sosit pe bicicleta la vot, prim-ministrul Indulis Emsis a estimat ca participarea la scrutin va fi ridicata, alegerile fiind simbolice pentru despartirea letonilor de comunism. Malta, cea mai mica tara a Uniunii Europene extinse la 25 de membri, va dispune de numai 5 fotolii in Parlamentul European.

Cu toate acestea, se crede ca participarea maltezilor la vot va stabili un record de participare. Peste 80% din cei 295.000 de alegatori sunt asteptati sa se deplaseze la urne, in conditiile unei prezente medii de 50% in celelelte 24 de tari membre ale Uniunii.

In Italia, unde alegerile europene sunt cuplate cu cele regionale, tara avand 50 de milioane de alegatori, ultimele zile de campanie au marcat o invazie mediatica a premierului Silvio Berlusconi. Acesta a incercat sa acumuleze capital politic din eliberarea celor 3 ostatici italieni si a prezis ca scorul electoral al partidului sau, Forza Italia, va atinge cel putin 25%.

Opozitia patronata de Romano Prodi, presedinte al Comisiei Europene si grupata in alianta -Uniti sub Ramura de Maslin-, a criticat trimiterea de SMS-uri nocturne alegatorilor posesori de telefoane mobile de catre formatiunea lui Berlusconi, aflata la putere.