Peste 200 de elevi, parinti si profesori, dar si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale preocupate de drepturile si protectia copilului au marsaluit simbata aceasta in Bucuresti, manifestind fata de exploatarea prin munca a copiilor.

Marsul a fost organizat de “Salvati Copiii” si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, cu participarea Biroului International al Muncii, in cadrul Programului International pentru Eliminarea Muncii Copilului si s-a desfasurat pe traseul Piata Unirii, Bd. I.C. Bratianu, Bd. Dimitrie Cantemir, Parcul Tineretului.

12 iunie, Ziua Internationala impotriva Muncii Copilului, a fost prilejul a numeroase manifestari de acest gen in diferite orase ale lumii, tinind cont ca 246 de milioane de copii sint obligati sa munceasca, din care 73 de milioane au o virsta mai mica de zece ani. Pe plan international, 22.000 de copii mor anual in accidente de munca, potrivit unei estimari a Biroului International al Muncii.

In tara noastra, statisticile releva ca aproximativ 70.000 de copii sint trimisi cu sila la munca, 93a din acestia provenind din mediul rural.

O posibila cauza a acestui fenomen este nivelul de trai scazut de la sate si saracia lucie din gospodariile romanesti. Multi dintre minori sint trimisi la cersit, ei fiind singura sursa de venit a familiei. Din 80.000 de copii intervievati, multi s-au imbolnavit sau s-au accidentat din cauza muncii depuse.

La aceste cazuri de exploatare prin munca a copilului se adauga cele de violenta in familie si abuzurile de orice natura care pun in pericol sanatatea si integritatea corporala a copilului.