Schimbare radicala a relatiei dintre Alianta PNL-PD si PUR: sambata seara, la Bacau, Traian Basescu si Theodor Stolojan, pe de o parte, si Dan Voiculescu, pe de alta parte, au convenit sa colaboreze pentru a scoate PSD-ul din conducerea unui numar cat mai mare de consilii judetene.

Potrivit unor informatii, Basescu ar fi vorbit la telefon si cu liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care se pare ca a acceptat, la randul sau, sa sprijine acest demers.

Aceste intelegeri de ultima ora apar dupa ce, vineri, liderii PRM si PUR au facut declaratii contradictorii in legatura cu relatia lor cu PSD-ul si au spus ca, in ceea ce priveste alegerea conducerilor consiliilor judetene, lasa organizatiilor locale dreptul de a se coaliza cu orice formatiune politica, inclusiv cu partidul de guvernamant.

Mai mult, joi, Dan Voiculescu le-a comunicat lui Traian Basescu si Theodor Stolojan ca nu este nevoie sa se deplaseze la Bacau pentru a-l sprijini pe candidatul PUR la functia de primar al acestui oras. Surpriza s-a produs sambata, cand intreaga delegatie a Aliantei PNL-PD - in frunte cu Basescu si Stolojan - a iesit de pe traseul programat si a plecat spre Bacau.

Aici, cei doi copresedinti ai Aliantei au aparut intr-o conferinta de presa alaturi de candidatul PUR, Romeo Stavarache, si si-au anuntat "sprijinul neconditionat" pentru acesta. Putin mai tarziu, Dan Voiculescu a sustinut si el, tot la Bacau, o conferinta de presa la care a fost flancat de liderii locali ai PNL si PD.

Urmare a acestei rasturnari de situatie, PUR a anuntat ca, la Bacau, nici un consilier al acestui partid nu va vota cu PSD. "Asa-zisa intelegere cu Sechelariu este o minciuna si o intoxicare", s-a jurat Dan Voiculescu, care a vrut astfel sa infirme zvonurile potrivit carora Dumitru Sechelariu il va lasa pe Stavarache sa castige primaria.

In schimb, actualul primar al Bacaului ar fi urmat sa fie ales, cu sprijinul PUR, presedintele Consiliului Judetean. Presedintele PNL, Theodor Stolojan, a anuntat, tot la Bacau, ca toti consilierii PUR "s-au alaturat Aliantei la Galati, Hunedoara, Calarasi, Giurgiu, Buzau si Braila".

Potrivit unor surse din Alianta PNL-PD, cele patru partide - PNL, PD, PRM si PUR - isi vor imparti conducerile consiliilor judetene, acolo unde pot forma impreuna majoritatea, in functie de ponderea fiecarei formatiuni la nivel national.

Astfel, pornind de la premisa ca cele patru partide de opozitie ar putea controla peste 20 de consilii (maximum 30, dar liderii partidelor apreciaza ca in unele judete PSD va reusi sa atraga o parte din consilierii opozitiei), aproape doua treimi din functiile de presedinte ar urma sa revina Aliantei.

In orice caz, daca aceasta intelegere va functiona, in nici un judet nu va exista o conducere monocolora a consiliului, presedintele fiind de la un partid, iar vicepresedintii de la altul. Aceasta inseamna ca toate cele patru formatiuni vor putea proteja accesul primarilor lor la resursele bugetare care sunt distribuite de catre consiliul judetean.

Deocamdata nu este clar cine ce judet va controla, fiindca liderii locali au puterea sa se opuna intelegerilor dictate de la centru. De exemplu, la Gorj, PRM are 7 consilieri judeteni si ar dori sa preia conducerea consiliului, cu sprijinul PNL si PD, care au doar 6 si respectiv 4 consilieri.

Liberalii, care au o veche disputa cu organizatia locala a PRM, il resping insa pe candidatul acestui partid, asa ca se negociaza o conducere formata dintr-un presedinte de la PD si doi adjuncti de la partidul lui Corneliu Vadim Tudor.

PUR ar putea primi si el presedintia consiliilor judetene din Buzau si Prahova, de exemplu, datorita pozitiei sale de jocker, cu toate ca are doar cate doua voturi in CJ. In orice caz, Alianta PNL-PD nu va semna nici un acord la nivel national cu PRM si PUR, au precizat membri ai conducerii aliantei.