Dupa esecul clar in alegeri al PNTCD si AP, au inceput sa circule zvonuri privind fuziunea celor doua grupari. Semnalul a fost dat, duminica, de PNTCD si AP Valcea, care au anuntat ca vor fuziona, pentru a da nastere unui nou partid crestin-democrat. Cele doua filiale au cerut si conducerilor centrale ale partidelor sa ia in calcul asemenea demers.

Vasile Lupu (vicepresedintele AP) si Mihai Dorin (vicepresedinte PNTCD) ne-au facut o serie de precizari in legatura cu acest proiect. Orgoliile se pare ca vor construi insa piedici serioase in realizarea proiectului.

Greu la deal cu boii mici. Nici AP si nici PNTCD nu au facut mare lucru pe 6 iunie.

V.L.: Din pacate, asta e situatia.

Este un simplu zvon sau chiar se poarta discutii privind fuziunea intre AP si PNTCD?

V.L.: Au fost ceva discutii in aceste zile. Cred ca este singura solutie pentru mentinerea si renasterea crestin-democratiei la noi.

Daca va avea loc fuziunea, ce nume va avea partidul rezultat? Se va merge pe traditionalul PNTCD, pentru ca are totusi o semnificatie?

V.L.: Exclus. Eu revin la propunerea pe care am mai facut-o, sa se numeasca PPCD. Ca cei din Basarabia. Cine stie… Mai incolo… Numele PNTCD nu mai e valabil. Uite, acum, la alegeri, chiar fiind sub culorile AP, asocierea numelui meu cu PNTCD m-a tras mult in jos.

Liderii celor doua partide ar agrea numele PPCD?

V.L.: Nu. Nici unul.

Victor Ciorbea ar intra in calculele acestui proiect de fuziune?

V.L.: Ciorbea trebuie sa plece.

Dle Mihai Dorin, este viabila ideea unei fuziuni AP cu PNTCD?

M.D.: Da, cred ca este singura solutie.

Se vor impaca Victor Ciorbea si Emil Constantinescu?

M.D.: Exclus. Emil Constantinescu nu are ce cauta. Daca vine, PNTCD va ajunge de la 1 la 0,5%.

Si atunci cum vedeti dvs. realizarea fuziunii?

M.D.: Reconstructia PNTCD trebuie pornita de la Timisoara, cu grupul din jurul lui Ciuhandu. De la AP trebuie adusi la bucata oameni de acolo. Exclus dna Zoe Petre, care dupa 1996 a facut tot ce a putut pentru a-l indeparta pe Constantinescu de PNTCD. Si nici Ciuvica nu are ce cauta.

Un om care in plina campanie electorala nu ataca PSD, ci doar principalul adversar al PSD, nu are ce cauta intr-o astfel de structura politica.

Si cu Ciorbea cum ramane?

M.D.: Se va retrage singur, cred.