Athanasiu ii ameninta cu demiterea pe inspectorii scolari daca incidentele de anul trecut se repeta

Elevii de clasa a VIII-a intra in febra examenelor. Ei incep astazi testele nationale, “capacitatea” de odinioara. Daca nu iau examenul, elevii nu vor mai avea posibilitatea sa treaca de el in acest an, pe motiv ca exista o singura sesiune a testelor nationale.

Cei care vor fi respinsi nu vor putea intra nici la liceu si vor fi distribuiti, pe baza mediilor din clasele V-VIII, la scolile de arta si meserii. In schimb, elevii care vor reusi sa obtina cel putin nota 5 la fiecare proba de examen vor fi distribuiti pe 19 iulie, cu ajutorul calculatorului, in liceele pentru care vor opta.

In perioada 14-17 iunie, la testele nationale - probe care inlocuiesc examenul de capacitate de anul trecut - vor participa peste 300.000 de absolventi ai claselor a VIII-a. Astazi, ei vor fi testati la limba si literatura romana. Pentru a fi acceptati, elevii trebuie sa ajunga la centrele de examen cel tirziu la ora 8.

30, avind asupra lor un act de identitate (buletinul - daca au; daca nu - certificatul de nastere) si legitimatia de concurs. In jurul orei 9.00, Irinel Chiarn, secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), va extrage una dintre cele trei variante de subiecte.

Prin intermediul postului Radio Romania Actualitati, care va transmite in direct, comisiile de examen vor afla varianta extrasa, o vor multiplica si o vor distribui elevilor.

Subiectele vor fi multiplicate la xerox

Reprezentantii MEC sustin ca au luat masuri pentru a evita incidentele din anii trecuti, cind copiii au asteptat subiectele ore in sir. “Am insistat ca in fiecare centru de examen sa existe doua xeroxuri de mare putere. Anul trecut s-au asteptat mai multe ore pentru ca subiectele erau grila si se intindeau pe mai multe foi.

In acest an insa, la fiecare proba, subiectele vor avea maximum doua file”, spune Liliana Preoteasa, director general in minister. Ministrul Alexandru Athanasiu i-a amenintat pe inspectorii scolari ca ii va demite daca si in acest an vor exista incidente la testele nationale.

“De data aceasta, fiecare va raspunde pentru sarcina pe care o are, in limitele competentelor”, a declarat Athanasiu, pentru Mediafax.

Sase ore pentru depunerea contestatiilor

Dupa proba de la limba si literatura romana, majoritatea elevilor vor avea o zi libera. Doar cei care au invatat in limba materna vor sustine o proba si la aceasta materie. Pe 16 iunie, copiii vor da testul la matematica, iar pe 17 iunie vor sustine, la alegere, o proba la Istoria romanilor sau la Geografia Romaniei. Rezultatele vor fi afisate pe 19 iunie, pina la ora 12.

00, iar elevii nemultumiti vor putea depune contestatii in aceeasi zi, pina la ora 18.00. Ei vor primi rezultatele finale pe 22 iunie. In perioada 22-25 iunie, elevii vor completa fisele de inscriere pentru admiterea in liceu, iar pe 9 iulie vor fi distribuiti.

“Daca imi trimiteti subiectele, va voi rasplati!!!!!”

MEC a pus la dispozitia elevilor si parintilor un numar de telefon si o adresa de e-mail unde pot reclama orice neregula sau pot pune intrebari in legatura cu testele nationale. Numarul de telefon 021-315.50.99 va functiona incepind de astazi, de la ora 8.30. Adresa de e-mail este: teste_nationale@mec.edu.

ro si a fost luata deja cu asalt de elevi, multi dintre ei lansind tot felul de zvonuri pe marginea subiectelor. “Am fost informata de anumite surse ca dupa ora 12 noaptea, in dimineata zilei de 14.06.2004, vor fi afisate pe site-ul www.edu.ro cinci variante propuse pentru examenul national la limba si literatura romana. As dori sa aflu daca aceste informatii sint adevarate”.

Nu, nu sint adevarate. Altii au cerut cu insistenta subiectele pe care urmeaza sa le primeasca a doua zi la examen. “Daca imi trimiteti subiectele de la testarea nationala (admiterea in liceu), dar nu cea pentru olimpici, va voi rasplati cum se cuvine!!!! Va promit!!!!!”.

Important!

Ora la care elevii trebuie sa fie prezenti la centrele de examen unde au fost repartizati: cel tirziu 8.30

Ora la care se anunta subiectele: 9.00

Acte pe care elevii trebuie sa le aiba la ei:

- buletinul de identitate sau certificatul de nastere

- legitimatia de concurs

Conditia de promovare a examenului: minimum nota 5.00 la fiecare proba de examen

Unde va puteti informa in plus: tel. 021-315.50.99;

e-mail teste_nationale@mec.edu.ro

Programarea examenelor

Luni, 14 iunie Limba si literatura romana

Marti, 15 iunie Limba materna (doar pentru elevii care

nu au studiat in limba romana)

Miercuri, 16 iunie Matematica

Joi, 17 iunie Istoria romanilor sau Geografia Romaniei

(la alegere)

Calendar

14-17 iulie Sustinerea examenelor

19 iunie Afisarea rezultatelor + Depunerea contestatiilor

22 iunie Rezultatele contestatiilor

22-25 iunie Completarea fiselor de inscriere la liceu

9 iulie Distribuirea elevilor pe licee, operata de computer

11-18 iulie A doua etapa de distribuire pe licee

O ranita la Mihailesti va sustine examenul acasa

Raluca Popa (foto), o eleva de 15 ani din Roman, care a fost grav ranita in explozia de la Mihailesti, Buzau, pe 24 mai, va sustine astazi, acasa, primul examen al testarii nationale. Dupa groaznica intimplare, tinara nu a mai putut continua cursurile la Scoala “Mihai Eminescu”, fiind internata 10 zile la un spital din Buzau si apoi alte 7 la Spitalul Judetean Neamt.

Acum, Raluca se afla acasa, sub supraveghere medicala si a depasit faza critica rezultata in urma socului produs de explozie. Pentru ca avea destule note, situatia scolara i-a fost incheiata si zilele trecute, bunica sa a facut o cerere pentru ca nepoata sa sustina testele nationale la domiciliu.

Acest lucru a fost aprobat, mai ales ca medicii au certificat ca eleva “este normala psihic, dar nedeplasabila”. Raluca Popa pune mare baza pe limba romana. In noaptea tragediei, tinara se intorcea cu o matusa de la aeroportul Otopeni, unde fusese sa ia un pachet primit de la mama sa care munceste in Italia si a trecut prin Mihailesti exact in momentul deflagratiei. (Dan Sofronia)

50% examen, 50% mediile din clasele V-VIII

Fata de anul trecut, cind media de la examenul de capacitate a contat 75a pentru admiterea in liceu, in acest an rezultatele obtinute la testele nationale vor fi luate in considerare in proportie de 50a. Astfel, ponderea examenului va deveni egala cu cea a mediilor din clasele V-VIII. Acesta ar putea fi ultimul an in care elevii vor fi testati inainte de a intra la liceu.

E foarte posibil ca, de anul viitor, ei sa fie admisi in clasa a IX-a doar pe baza mediilor obtinute in clasele V-VIII.