Guvernul a promis sambata dublarea salariilor minime pe economie pana in anul 2008. Analistii economici considera ca atingerea promisiunilor se poate face numai prin restructurare si crestere economica de cel putin 10% pe an.

Eng;ish version

DANIELA IVAN

Marian Sarbu, ministrul delegat in relatia cu partenerii sociali are o tolba plina de vesti bune: salariul minim pe economie se va dubla in 2008 fata de anul 2004, crescand de la echivalentul a 66-68 euro, cat este in prezent, la 118 euro.

Evolutia salariilor pentru urmatoarea perioada are in vedere un salariu minim pe economie de 75 euro in 2005, 89 euro in 2006, 108 euro in 2007, iar in 2008 va fi de 118 euro. “Aceste majorari salariale vor fi negociate cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeana.

Aceasta formula ar putea fi imbunatatita prin negocieri ale Guvernului cu sindicatele si patronatele, dar cu efecte pe salariu mediu“, a mai spus ministrul Marian Sarbu. Sarbu a spus ca din 2001, salariul minim aproape s-a triplat, tinand cont de faptul ca a crescut de la un milion de lei la 2,8 milioane de lei.

Ministrul a recunoscut insa ca daca se ia in calcul rata inflatiei, cresterea este de numai 50%.

De unde bani?

“Cifrele anuntate de domnul Sarbu ridica multe semne de intrebare. O socoteala facuta din deget“, adica fara calculator, arata ca pentru a dubla salariile in sapte ani ai nevoie de o rata de crestere economica de 10% pe an.

Deci, pentru majorarea anuntata in patru ani ai nevoie de o rata de crestere de 18% pe an“, considera Daniel Daianu, profesor de economie, fost ministru de Finante. El opineaza ca acest ritm de crestere este enorm. “Daca luam in calcul si aprecierea leului fata de euro pe care o anticipam ca urmare a cresterii economice procentul de 18% ar putea cobori spre 8-9%. Este enorm.

Inseamna sa avem o economie ca aceea a Chinei, care creste cu 10% pe an, dar nici acolo, cred, ca nu este posibil sa se dubleze salariile“, a adaugat el. Aceasta majorare ar putea fi totusi realizata daca vor creste numai anumite salarii sau daca se va trece la disponibilizari masive din sectorul bugetar neperformat.

Somaj si restructurare

“Sa facem un alt scenariu. Pentru a nu ajunge in impas cu balanta de plati ar trebui sa luam in calcul ca nu toate salariile se vor dubla si ca salariile medii din sectorul privat si salariile mari vor avea asensiuni mult sub salariile bugetarilor. Asta inseamna ca trebuie creat un mecanism de redistribuire a veniturilor, dar e greu de imaginat.

Probabil prin impozite, adica sa creasca mult impozitul pe salariile medii si mari si sa scada impozitul pe veniturile mici. Totusi, mi se pare neverosimil ca program economic.

Sigur, mai ramane varianta sa maresti salariile, dar sa disponibilizezi oameni. Daca faci o reforma la sange in administratie – unde intr-adevar, sunt multi oameni la care se poate renunta – poti imagina o crestere de salariu care sa depaseasca dinamica PIB-ului, insa iti asumi somajul sau exportul de forta de munca“, a mai spus profesorul Daianu.

Sigura ramane doar emigratia

“Din pacate auzim de venituri care vor creste, vedem o moneda nationala care se apreciaza, dar nu se pomeneste nimic, in paralel, despre cresterea productivitatii, fara de care nici majorarea salariilor si nici intarirea monedei nu au fundal“, considera analistul economic Ionut Balan.

El spune ca restructurarea economiei a ramas tot la nivel de intentie, iar privatizarea a avansat numai la nivel declarativ. “In aceste conditii, sigura ramane doar emigratia care arata ca avem o forta de munca capabila sa micsoreze decalajele, dar pe care nu ne pricepem sa o punem la munca, aici in tara“, a mai spus Balan.

In opinia acestuia Romania se lupta sa-si administreze saracia. “Din nefericire nu am intrat inca pe secventa in care sa aratam ca stim sa cream bogatie. Abia dupa ce se va reusi trecerea pe aceasta secventa, ceea ce spune ministrul Sarbu va deveni si fezabil. Acum insa nu exista argumente care sa se constituie ca fundament al unei majorari de salarii durabila“, a concluzionat Balan.

Pensionarii, fericiti cu 10%

Procesul de echilibrare a pensiilor se va desfasura in perioada 2005-2007, asigurandu-se o crestere a acestora cu aproximativ 10%, a mai promis Sarbu. “Echilibrarea pensiilor se face in trei etape, cu un efort bugetar de 7.000 de miliarde de lei pe an“, a precizat ministrul Marian Sarbu. Mai mult, pentru circa 700.000 de pensionari e in calcul chiar dublarea pensiilor.

Executivul analizeaza posibilitatea dublarii pensiilor pentru pensionari care beneficiaza atat de pensii de agricultor, cat si de pensii din sistemul de stat. Dublarea pensiilor de agricultor se va realiza incepand cu luna ianuarie 2005, dupa cum a precizat Marian Sarbu.