La ora meciului, cuvintul de ordine in ambele tabere era clar: "Sa adunam puncte in asteptarea confruntarilor cu «greii» grupei". Dupa 15 minute de joc era limpede si modul in care au de gind s-o faca. Croatii au adoptat o strategie ofensiva, insistind foarte mult pe "aripile" Mornar si Olici.

Elvetienii, in schimb, s-au decis pentru prudenta si ce-o iesi pe contraatac, lasat in grija lui Hakan Yakin si a "virfurilor" Frei si Chapuisat.

La pauza era egal peste tot in conditiile unui spectacol de slaba calitate. Pe tabela, la numarul fazelor controversate si al ocaziilor irosite. Prso, pentru croati, a cerut un penalty in minutul 14, imitat un sfert de ora mai tirziu de Chapuisat la poarta cealalta.

1-1 a fost si in dreptul oportunitatilor irosite: Frei in contul elvetienilor, Simunici si Olici (transversala), in aceeasi faza, in cel al croatilor.

Moment important imediat dupa reluare. Vogel vede "rosu" si Elvetia e condamnata sa joace 40 de minute fara unul dintre oamenii sai-cheie la mijlocul terenului. Raminea acum de vazut cum vor gestiona croatii avantajul numeric.

Primul a reactionat selectionerul Otto Barici. Un mijlocas, Srna, in locul fundasului Simici, si inca un atacant, Rosso, in sprijinul lui Prso si Sokota. Altfel spus, totul pentru ofensiva. Insa pina la final, marea oportunitate a croatilor a fost de fapt gafa portarului Stiel, care a reusit sa revina si sa stopeze, cu capul, pe linia portii un balon ce-l depasise initial.

Mult mai periculosi s-au dovedit, paradoxal in conditiile date, elvetienii. Iar daca Huggel il si batea pe Butina (77), se putea vorbi de o a doua surpriza a turneului, dupa victoria grecilor in fata Portugaliei.

--------------------------------------------------------------------------------

"Haas m-a atins la acea faza din careu. Daca arbitrul nu ne-a dat penalty, in nici un caz nu meritam cartonas galben. Cum sa simulez?"

Dado Prso, international croat

RATAREA MECIULUI

Cinci croati singuri cu portarul

Ce ocazie au irosit croatii! In minutul 39, la o lovitura libera de pe partea dreapta executata de Bjelica, defensiva elvetiana a iesit la ofsaid. Toti, mai putin unul: adormitul Haas, care i-a tinut in joc pe adversari. Soc! Cinci croati erau liberi in careu, in fata portarului Stiel. A urmat o ratare uluitoare. Simunici a plasat mingea cu capul, dar Stiel a respins acrobatic, incredibil.

N-a reusit decit sa evite primul pericol. Balonul a ramas in teren. In acel moment, Olici si Simunici erau singuri la doi metri de poarta. Primul s-a grabit. S-a inaltat, cap si, fantastic, n-a fost gol! Bara transversala! / Theodor Jumatate

ARBITRAJ

N-a dat un penalty clar!

Dupa esecul Portugaliei, 1-2 cu Grecia, inca un lusitan a dezamagit: arbitrul Lucilio Batista, cel cu doua ceasuri pe mina stinga, care a influentat rezultatul partidei de la Leiria. In minutul 13, elvetianul Haas l-a atacat prin alunecare in propriul careu pe Prso, care s-a prabusit in careu. Croatul a fost atins, dar n-a obtinut penalty. Doar un galben, pentru simulare.

O alta faza disputata, in minutul 50: elvetianul Vogel, care mai avea un cartonas galben, l-a tras de tricou pe Rapajici si apoi, dupa fluierul lui Batista, a degajat mingea. Necrutatorul arbitru (foto, dreapta) l-a eliminat fara sa clipeasca. S-a grabit. Trei minute mai tirziu, i-a nemultumit din nou pe croati. Mornar a driblat la marginea careului, dar Spycher l-a agatat exact pe linie.

Penalty clar, insa, la fel ca in cazul lui Prso, Mornar s-a ales cu un cartonas galben. / Theodor Jumatate

--------------------------------------------------------------------------------

Federer s-a inselat

Roger Federer isi vede "nationala" in "sferturile" Euro 2004. Foarte entuziast dupa ce ieri si-a adjudecat turneul de la Halle, tenismanul elvetian a pronosticat doua victorii si o infringere pentru elevii lui Kobi Kuhn in faza grupelor. Federer a vazut un 2-1 in meciul de aseara cu Croatia, un 1-0 cu Anglia si 0-2 in confruntarea cu Franta.

Aseara insa, Federer a fost departe de scorul corect.

O zi alaturi de sotii si prietene

O data cu fluierul final al partidei de aseara, pentru elvetieni a inceput "programul in familie". Intorsi in cantonamentul de la "Praia d'el Rey", ei si-au intilnit acolo sotiile si prietenele, alaturi de care vor putea ramine pina diseara. Programul a fost intrerupt de o usoara alergare pe care au trebuit sa o efectueze de dimineata.

Borer dupa Pletikosa

Dupa croatul Stipe Pletikosa, victima unei rupturi musculare la coapsa, elvetienii si-au pierdut si ei unul dintre portari. Simbata la amiaza, Fabrice Borer si-a fracturat bratul drept la ultimul antrenament dinaintea confruntarii cu Croatia.

Borer, in locul caruia selectionerul Kobi Kuhn l-a convocat pe Sebastien Roth (Servette), este al patrulea jucator devenit indisponibil din lotul anuntat initial, dupa Streller, Thurre si Lonfat.