Batalia pentru turul doi al alegerilor capata aspecte nebanuite si ilegale. Pentru a-si mentine in functii primarii amenintati de concurenta Opozitiei, reprezentantii PSD recurg la orice mijloace. Unul dintre acestea il reprezinta folosirea elevilor in actiuni directe de campanie electorala, mai precis in contramanifestatii in pietele publice.

Ieri, la Botosani, era cat pe ce sa se ajunga la incidente de strada in timpul unei vizite cu caracter electoral a candidatului D.A. la primarie si a staff-ului PNL.

In timp ce, in piata agroalimentara a orasului, Stolojan se intretinea pasnic cu cetatenii, un grup de 40-50 de elevi, bine coordonati si dotati toti cu pancarte pro-PSD si anti-PNL, au facut un mars exact pe traseul celor din Opozitie. Elevii erau - conform celor care i-au recunoscut - de la Liceul Pedagogic (director Rodica Egner - sotia candidatului PSD) si de la Liceul Electrotehnic.

Pe tot parcursul contramanifestatiei (elevilor li s-a alaturat un grup de romi), s-au inregistrat altercatii verbale intre cetatenii din piata si cativa elevi, in special cei care aveau rolul de coordonatori ai grupului. Spiritele s-au calmat numai cand jandarmi in civil i-au izolat pe contramanifestanti.

La orele amiezii, mitingul electoral al Opozitiei de la Casa Sindicatelor a fost serios perturbat sonor de grupuri si mai mari de elevi (unii adusi chiar de la Dorohoi), chiar daca jandarmii i-au tinut la o distanta apreciabila de locul manifestarii.

15-20 de elevi, insotiti de o profesoara, toti strigand slogane anti-Opozitie, au fost folositi de PSD ca sa „sparga“ si mitingul Opozitiei de sambata de la Iasi. Elevii erau „profesenisti“, facand parte din nucleul dur al galeriei echipei de fotbal Politehnica Iasi, al carei lider este… Gheorghe Nichita, candidatul PSD la Primarie.

Si la Bacau erau pregatite contingente de elevi care sa participe la o eventuala contramanifestatie alaturi de angajati ai lui Sechelariu in cazul in care Opozitia ar fi organizat mitingul preconizat. „Am renuntat la miting tocmai pentru ca ne era frica de incidente si pentru ca aflasem ca o sa fie implicati si copii“, a declarat un oficial al PUR Bacau.

„Moda“ utilizarii elevilor in campanie pe post de contramanifestanti a fost vizibila si la Piatra Neamt. La mitingul electoral de pe Stadionul „Ceahlaul“, discursul lui Basescu a primit in mai multe randuri fluieraturi dintr-o singura zona: singurul grup de elevi insotiti de doua cadre didactice.

Elevii veniti fara „coordonare“ si care asteptau concertul unor trupe dance nu s-au implicat politic.