Potrivit clasamentului celor mai scumpe orase, efectuat de Mercer Human Resource Consulting (MHRC), Bucurestiul are cel mai scazut nivel de trai din Europa, luandu-se in calcul costurile cu intretinerea locuintei, asigurarea hranei, procurarea hainelor si a bunurilor de folosinta casnica, precum si cheltuieli pentru transport si divertisment, ocupand locul 129 la nivel mondial, urmat de Limasol,

oras din Cipru, situat pe locul 95. Singurele urbe din Europa Centrala si de Est care ocupa pozitii in Top 50 sunt Budapesta, Bratislava, Riga si Praga.

„Daca privim in viitor, probabil ca multe orase din noile state membre UE vor urca in clasament pe masura ce volumul investitiilor in infrastructura comerciala se va majora si va creste, implicit, nivelul de trai“, a declarat Marie-Laurence Sepede, analist al firmei Mercer.

Studiul a luat in calcul 144 de orase si s-a bazat pe analiza comparativa a costurilor la peste de 200 de indicatori. Rezultatele obtinute in luna martie vor fi folosite pentru a se calcula nivelul remuneratiei pentru angajatii care lucreaza in strainatate.

Cel mai scump oras din lume este si in acest an Tokyo, urmat de Londra, Moscova, Osaka, Hong Kong, Geneva, Seul, Copenhaga, Zürich si Sankt Petersburg. „Au existat o serie de mutatii dramatice in clasamentul din acest an, provocate in special de fluctuatiile monetare, mai ales cele ale dolarului si ale monedei euro“, a declarat Spede.

La nivel european, s-au inregistrat unele schimbari, cauzate in mare parte de introducerea euro, multe orase urcand in partea superioara a topului din acest motiv. Astfel, printre cele mai scumpe orase din lume sunt Milano - pe locul 13, Dublin - pe locul 14, Oslo - pe locul 15 si Paris - pe locul 17.

Cele mai accesibile cinci orase europene sunt din tari care au aderat la Uniunea Europeana in luna mai. Potrivit MHRC, New York ramane cel mai scump oras din America de Nord, ocupand locul 12 la nivel mondial, urmat de Los Angeles, Chicago si San Francisco, cel mai ieftin oras fiind Pittsburg.

Orasele din America de Sud au devenit printre cele mai ieftine dupa ce moneda argentiniana s-a depreciat in anul 2002, Asuncion aflandu-se pe ultimul loc, precedat de Montevideo, Buenos Aires si Bogota, in timp ce Lima este considerat cel mai scump oras din America Latina.

Conform MHCR, patru din primele zece cele mai scumpe orase din lume sunt situate in Asia. Orasele din China, desi au ramas relativ scumpe, au coborat in clasamentul mondial, in conditiile in care moneda nationala urmareste evolutia dolarului, fiind astfel influentata de deprecierea lui.

In ceea ce priveste situatia din Australia si Noua Zeelanda, orasele din aceasta zona au urcat in clasament, cel mai scump fiind Sydney, care a ajuns pe locul 20 in acest an, mai releva studiul MHCR.